Frissen Fejérből

2021.10.16. 07:20

Flashmobbal nyitották a diáktanács ülését Fehérváron

A megyeszékhelyen tartja ülését az Országos Diáktanács. Az aktuális ügyek mellett az Országos Diákparlament legutóbbi ülésén megfogalmazott 45 pontot veszik végig.

Déri Brenda

A fehérvári fiatalok villámcsődülettel fogadták az ország minden részéről érkező társaikat

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az ODT (Országos Diáktanács) felállításáról 2017-ben döntöttek a Fehérváron tartott Országos Diákparlament (ODP) ülésén. Létrehozásának fontosságáról Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár úgy fogalmazott, két diákparlamenti ülés között a megyénkénti diákönkormányzati vezetőknek ilyenkor van lehetőségük arra, hogy egy fórum keretén belül felszólaljanak eseti ügyekben, illetve a 45 pontban foglaltakon is végigmennek, amelyet korábban az ODP ülésén fogalmaztak meg. – Az oktatáspolitika akkor tud jól működni, ha jó visszacsatolásokat kapunk az érintettektől, ezért is vannak folyamatos egyeztetések – mondta lapunknak az államtitkár.

A fehérvári fiatalok villámcsődülettel fogadták az ország minden
részéről érkező társaikat
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Maruzsa Zoltán államtitkár azzal folytatta: – Fontos, hogy a tanulók hogyan látják az oktatási rendszer erősségeit, gyengeségeit, ezért is ülésezünk meghatározott időszakonként. Hozzátette, hogy mind az ülésekre, mind pedig a fórumokra a diákok többnyire felkészülten érkeznek, és lényeges témafelvetéseket fogalmaznak meg. Ezzel Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András is egyetértett. – Mindig nagyon tanulságosnak találom, amikor felszólal a diáktársadalom. Ezen alkalmakkor megismerhetjük a gondolkodásmódjukat, és generációs problémákra is rávilágítanak az elhangzó gondolatokkal. Azáltal, hogy időről időre itt nálunk tartják a Diákparlamentet és Diáktanácsot, az ország számos pontjáról barátságokra, ismeretségre és nem mellesleg kapcsolatokra tehetünk szert – fejtette ki a polgármester.

Lapunk megkérdezte továbbá Maruzsa Zoltánt arról is, hogy milyen intézkedéseket tudnak tenni abban az esetben, ha egy oktatási intézmény közösségét valamilyen tragédia éri. Kérdésünk a nemrég történt móri eset kapcsán fogalmazódott meg, amikor egy tanórán kívüli foglalkozáson rosszul lett egy 8 éves kislány, és meghalt. Válaszként azt az információt kaptuk, hogy ilyen tragikus történésnél a megyei szakszolgálat, illetve az iskolai pszichológus az, aki segítséget nyújthat a tanároknak és gyerekeknek egyaránt. Az államtitkár úgy értesült, Mórra három szakembert is mozgósítottak, hogy segítsék átvészelni a tragédiát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában