Frissen Fejérből

2022.06.28. 20:00

Hajnalban is zúgnak a gépek egy fehérvári utcában? – akár 150 ezer forint is lehet a bírság

Építkezés zaja verte fel a minap a város egyik utcájának lakóit. Társasház építése zajlik az érintett ingatlanok szomszédságában, s az egyik környékbeli lakó panasza szerint a munkagépek moraja már kora reggel véget vetett az édes álmoknak.

Héjj Vivien

Forrás: Pixabay

Fűnyírás, kaszálás, építés és bontás – olyan zajjal járó tevékenységek ezek, melyek jellemzően tavasztól őszig aktuálisak, s esetenként a megszokottnál nagyobb hanghatással járnak. Sokan megértik, tolerálják a korai kezdést és a késői befejezést, tekintettel akár a nagy hőségre, ám többeknek – munkából hazatérőknek, kisgyermekeseknek – kellemetlenséget okoz a túl korán vagy túl későn végzett, nagy gépzajjal járó munka.

Egy hölgy a napokban a közösségi oldalon keresett megoldást egy aktuális problémára: mint írta, a lakóhelyéhez közel zajló építkezésen már kora reggel – 6 óra körül – munkagépek zaja verte fel a lakókat. A szokottnál hangosabb munkálatok nagyjából egy órán át tartottak.

Az eset apropóján utánajártunk, milyen szabályok vonatkoznak a fokozott hanghatással járó tevékenységek elvégzésére. A zajvédelemmel foglalkozó önkormányzati rendelet részletesen foglalkozik a magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő bontási tevékenységek, valamint a kertépítéssel és zöldterület-fenntartással kapcsolatos tevékenységek elvégzésére vonatkozó szabályok meghatározásával.

A lakóterületi vagy kertes mezőgazdasági övezetben lévő ingatlanon a településen tartózkodók nyugalmának biztosítása érdekében a magánszemélyek háztartási igényeit kielégítő zajjal, zajkibocsátással járó építési és bontási tevékenység munkanapokon 7 és 19, szombaton 8 és 19 óra között végezhető. Vasárnap és munkaszüneti napokon zajkibocsátással járó tevékenység nem végezhető.

Arról, hogy azon zajjal járó munkálatokra, melyeket nem magánszemély végez, milyen szabályok vonatkoznak, az önkormányzattól kértünk tájékoztatást. A vonatkozó rendelet szerint a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki lakóterületi vagy kertes mezőgazdasági övezetben zajjal járó építési, bontási vagy zöldfelület-fenntartással kapcsolatos zajt keltő tevékenységet munkanapokon 19 és 7 óra között, szombaton 19 és 8 óra között, vasárnap és munkaszüneti napon véget. Az önkormányzati rendelet alapján a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetőjével szemben 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírság, illetve 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírság kiszabásának van helye.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában