Frissen Fejérből

2022.12.03. 14:48

„Mindenkiben ugyanolyan szív dobog” – hagyományteremtő ölelés a fogyatékosság világnapján

A fogyatékossággal élők világnapján első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az Ölelés az elfogadásért elnevezésű rendezvényt, melyen száznál is több résztvevő ölelte át az Országalmát, majd a különleges képességű fiatalok szívet melengető zenés-verses produkciókat mutattak be.

Héjj Vivien

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A fogyatékosság világnapján, december 3-án világszerte azokra az emberekre hívják fel a figyelmet, akik valamilyen fogyatékossággal élik mindennapjaikat. Ezen gondolat mentén hívta életre az Ölelés az elfogadásért címmel hirdetett flashmobot Kovács Szilvia, a Fehérvár Médiacentrum szerkesztő-műsorvezetője.

– Azért is tartottam fontosnak ezt a mai eseményt, mert nekem is van egy autizmussal élő kislányom. Szeretném, hogy lássuk azt, hogy ők is ugyanolyan emberek, mindegyiküknek különleges tehetsége van. Mindenkiben ugyanolyan szív dobog, lehet bárkinek bármilyen problémája, senki sem tökéletes. Ezzel a mai rendezvénnyel mutassuk meg azt, hogy mindenki ugyanolyan ügyes, okos és szép – fogalmazott a rendezvény háziasszonya.

Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében arról beszélt, egy világnap lehetőséget ad arra, hogy felhívjuk a figyelmet egy közösségre, annak napi problémáira, az előttük álló kihívásokra, és talán lehetőséget ad arra is, hogy ezen keresztül egy hagyományt indítsunk el.

– Elfogadás és segítség, nem sajnálat. Ez az, amire szüksége van ezeknek az embereknek, közösségeknek, családoknak. Ha ezt meg tudjuk adni ebben a városban, akkor válik ez a közösség igazán erőssé. – hangsúlyozta a polgármester.

– Olykor az egészen természetes, magától értetődő dolgokat is jó újragondolnunk, számot vetni hozzáállásunkkal önmagunkban, hogy hogyan is állunk ezekkel a dolgokkal. – kezdte beszédét Spányi Antal megyéspüspök, majd arról szólt, mindenkit Isten teremtett, ő tudja pontosan, mi a szándéka egyikünkkel, másikunkkal.

– Sok mindent nem értünk, de azt biztosan kell, hogy értsük, tudjuk, hogy Isten előtt mindannyian kedvesek vagyunk, Istennek mindannyian fontosak vagyunk, és Isten szeretetében mindannyian ott vagyunk, együtt vagyunk. Ebből a szeretetből senki és semmi el nem szakíthat bennünket. – magyarázta Spányi Antal.

Székesfehérvár esélyegyenlőségi referense, Lengyel Zsófia, aki Mokka névre hallgató vakvezető kutyájával érkezett az eseményre úgy fogalmazott, a fogyatékossággal élőknek is vállalniuk kell önmagukat, és ugyanúgy kell élniük a mindennapi életüket, mint ép társaiknak.

Az Országalma jelképes átölelése után a program az adventi színpadnál folytatódott, ahol a fogyatékossággal élők képzését támogató intézmények növendékei adtak szívet melengető műsort. Színes produkciókkal készültek többek között az Arany János EGYMI tanulói, a Fejér Megyei Integrált Szociális Intézmény polgárdi otthonának lakói, a Dr. Enz Ferenc Mezőgazdasági Technikum zeneköre, a Szent Kristóf Ház és a Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthon ellátottjai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában