Frissen Fejérből

2023.01.23. 14:00

Csákberényben forgatják Steven Spielberg új sci-fi sorozatát (videóval)

Ismét lakókocsik, reflektorok és egyéb filmes kellékek lepték el a Csákberény melletti „kopasz dombok” területét, ahol információnk szerint Steven Spielberg forgatja Halo című sci-fi sorozatát.

Házi Péter

Számos daru, rakodógép, lakókocsi és filmes technika érkezett Csákberény mellé

Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Aki Zámoly felől autózik Csákberény felé, a település előtti kanyarban kamionokra, rakodógépekre, valamint a filmezéshez használt bluebox vásznakra, technikákra, reflektorokra lehet figyelmes. A helyieknek mindez nem okoz már akkora meglepetést, ugyanis ez a terület az elmúlt évtizedben igen kedvelt forgatási helyszínné vált. 

A területen, úgy tudjuk, a 26. században játszódó, Halo című disztópia forgatásának előkészítése zajlik, bár olyan információnk is van, hogy vasárnap éjszaka feltehetően már a forgatás is megkezdődött, ugyanis a reflektorok fénye egészen a faluig is elvilágított. Az ezt megelőző mintegy 10 napban egyébként folyamatosan érkeztek ide a kellékek.

A területet is próbálják „filmkompatibilissá” átalakítani, például az egyik régi pajtaépületet lemezekkel vonták be, majd lefestették kopottasra. A forgatás helyszínétől nem messze kapott helyet a stáb parkolója, ahová Budapestről indult taxikat is láttunk megérkezni, de arról nincs információnk, érkeztek-e Csákberénybe ismert külföldi színészek. 

A természetvédelmi területen ez már nem az első forgatás lesz
Fotós: Házi Péter

A Halo című sci-fi sorozat alapja egyébként egy 2001-ben indult videójáték széria. Ezeknek a játékoknak a története egy háború köré épül, ami az emberiség és egy teokratikus felépítésű társadalomban élő idegen szövetség, a Covenant között zajlik. A Covenant egy már kihalt ősi civilizációt, a Forerunnereket tiszteli istenükként, akiknek kipusztulását a Flood nevű élősködő fajjal vívott harc okozta. 

Csákberény, pontosabban a mellette lévő, természetvédelmi oltalom alatt álló terület igen népszerű a filmesek körében.  2011-ben például ugyancsak e kies táj „alakult át” a ködös Albionná, azaz Britanniává. Az Isten óvja Britanniát! című családi vígjátékban Gérard Depardieu negyedik alkalommal öltötte magára a testes gall Obélix szerepét.

Ottjártunkkor még pihentek a gépek
Fotós: Szanyi-Nagy Judit

2015-ben pedig tetőtől talpig bőrbe öltözött, íjakkal felszerelt lovas mongol harcosok lepték el a falu környékét. Túszokat szerencsére nem ejtettek, csak egy milliárdos filmsorozatot forgattak Marco Poloról. A Trónok harcához hasonlóan horribilis költségvetésből készült látványos sorozat (amelynek első évadját Malajziában, részben pedig Olaszországban és Kazahsztánban forgatták) a nagy olasz utazó, Marco Polo történetét meséli el. Azt az időszakot, amikor az 1270-es években Kubilaj nagykán udvarába kerül a fiatal olasz, először fogolyként, később egyre szabadabb szolgaként.

De forgattak itt már elefántokkal készülő reklámfilmet is, illetve több magyar zenész, együttes videoklipjét is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában