Közel 200 éves tölgy

2023.02.21. 09:00

Egy igazi matuzsálem él a lepsényi Nádasdy utcában

Az 1770-es években épült, valaha szebb napokat látott Nádasdy kúria udvarában él már majdnem 200 éve, egy csodaszép kocsányos tölgy.

Hajdú Marianna

Ha mesélni tudna, vajon mit mondana az öreg tölgy?

Forrás: Borsos György

A korát csak tippelni lehet, 2011-ben 160-évesnek saccolták, így, ha közel is jártak az igazsághoz, most 170-180 év között lehet a fa becsült életkora. 

De ez mit sem von le értékéből, szépségéből. Csak sajnálhatjuk, hogy nem tudjuk szóra bírni, mesélje el mindazt, amiket ő látott a hosszú évtizedek alatt. Ahogy az úrfik és az úri kislányok játszanak a tövében, fiatal pár vall szerelmet egymásnak, miközben a törzséhez borulnak, vagy éppen könnyű kerti uzsonnához terítenek a cselédek a grófi család részére. Vagy amikor az 1960-as évektől követően, húsz éven keresztül, óvodás gyerekek kergetőznek a lombjának árnyékában. Lehet, nem is kellene nekünk mindent látni. Ki tudja, talán már fiatal cserjeként hajladozott az épület szögletében, amikor a határban az osztrák csapatok fitogtatták erejüket, majd száz évvel később pedig a második világháború végén kialakult font dobálta a települést egyik oldalról a másikra. A kúriát ekkor bombatalálat is érte, de a fa szerencsésen megmenekült. 

Forrás: Borsos György

Remélhetőleg még sokáig díszlik még az aggastyán korú fa a kúria udvarán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában