Frissen Fejérből

2023.02.21. 08:30

Török kút török pénzből nem lesz, de az állandó kiállítás létrejöhet

Házat vásárolt a kajászói önkormányzat. A Rákóczi utcai ingatlanban nem csak a helytörténeti gyűjtemény kaphat végleges helyet, de a rendbe tett és kiépített udvar közösségi események színhelye is lehet a jövőben.

Borsányi Bea

A ház még nagyon romos állapotban van, de az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy rendbe tegye

Fotó: Kajászói Önkormányzat

- A helytörténeti gyűjtemény alapját a református egyház által gyűjtött tárgyak képezik, amiket eddig az iskolában tároltunk. Bár az eredeti tervünk nem a Rákóczi utcai ingatlan megvásárlására vonatkozott, ám az általunk vágyott házat továbbra sem adják el. Adódott viszont a lehetőség, hogy a 15. szám alatt található igen régi, vélhetően vegyes falazatú épületet hatmillió forintért megvegyük. Az egyezség már meg is köttetett – monda el kérdésünkre Császár Roland polgármester.

A ház jelenleg igen rossz állapotban van, hiszen egyike a település legrégebbi épületeinek, ám a polgármester és a képviselők arra jutottak, hogy még a felújítás költségeivel együtt is nagyon kedvező az ajánlat. A régi ház pedig felújítás után autentikus környezetet nyújthat egy helytörténeti kiállításnak, ám mellette egyéb tervek is léteznek a hasznosításra. 

- Az udvaron van egy török kút, amiről azt gondoltuk, akár török pénzből is megújulhat, ám ezt az elképzelésünket a földrengés meghiúsította. Szeretnénk a pincét is eredeti állapotában helyreállítani és megőrizni az épület faablakait. Az udvar hátsó részében egy kisebb játszóteret alakítanánk ki, illetve itt épülne fel a falu kemencéje is. A terület nem nagy, de kisebb – akár családi - rendezvényekre remekül hasznosítható – tette hozzá Császár, aki azt is elmondta, régi vágya a településnek, benne a gyűjteményt gondozó Kajászóért Egyesületnek, egy saját tájház létrehozása. 

A képviselő-testület lelkesedése óriási, igyekeznek annyi tőkét összeszedni, hogy a nyárra legalább az állagmegóvás megtörténjen. Közben keresik a megfelelő pályázati forrásokat is. Az udvar tereprendezése már megkezdődött. A munkákhoz várják a segítő kezeket és a felajánlásokat, amiből néhány már érkezett is: a kemencét a kajászói Kemencegyár készíti el, de a tető felújításában való részvételre is kaptak már ígértet. Miközben a munka folyik, a polgármester igyekszik kideríteni a ház pontos történetét is, ám úgy tudja, Kajászó egyik legrégebbi házáról van szó, amit korábban Tőzsér-házként emlegettek a faluban. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában