Szlovák és spanyol együttesek hívták táncba a járókelőket a belvárosban (galéria)

A székesfehérvári Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál egyik programjaként szlovák és spanyol együttesek hívták táncolni a járókelőket az Országzászló téren hétfő délután. A táncosok aztán a Mátyás király-emlékműnél folytatták a éneklést, zenélést, hangulatosabbá varázsolva a kora nyáresti órákat.

Gombor Lili

A hőség sem állta útját az örömzenélésnek

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Augusztus 11–15. között zajlik Székesfehérváron a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál, melynek részeként térzene, táncház, felvonulás és koncertek között válogathatnak az érdeklődők. A programsorozat része a Királyi Játéktér, amelyen hétfőtől szerdáig különböző országok táncosai lépnek fel. No nem nagyszínpadon, hanem például az Országzászló téren, testközelbe hozva kultúrájukat a székesfehérváriaknak.

Szlovák és spanyol együttesek
Fotó: Fehér Gábor / FMH

Hétfő délután szlovák és spanyol táncosok, zenészek hívtak táncolni kicsiket és nagyokat egyaránt. A kisgyerekek örömmel csatlakoztak a körtáncokhoz, és sajátították el másodpercek alatt a könnyű ritmusokat, melyeket a szlovák és spanyol ajkú táncosoktól tanultak. Bár nem értették egymás nyelvét, szavakra aligha volt szükség: aki nem volt táncos kedvében a nagy melegben, az is jó kedvvel figyelte és hallgatta a muzsikát. Egy édesanya kislányával érkezett a programra, melyet a szokásos délutáni játszóterezés helyett választott. – Úgy gondoltam, hogy jó lehet egy kis változatosság, a Királyi Napok miatt most az egész belváros tele van különféle programokkal, melyek közül nem győzünk válogatni. Megvallom, azt hittem, csak egy előadást fogunk itt látni, de örömmel látom, hogy a gyerekeket is hívják táncolni: kislányom már csatlakozott is hozzájuk – mesélte örömmel egy édesanya.

A Királyi Játéktér népi gyermekjátszóval folytatódik kedden 16:00 órától Kneifelné Laczkó Kriszta és a Szedtevette zenekar vezetésével az Országzászló téren. 19:00 órától pedig a Királyi Táncpódiumhoz érdemes ellátogatni, ahol az Alba Regia Táncegyüttes, az ARTE Múltidézők, Mexikó, Spanyolország és Szlovákia táncosaiban gyönyörködhetünk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában