A Városházán fogadták a Kárpát-medencei Színjátszó Tábor résztvevőit

Húsz határon túli középiskolás diákkal vette kezdetét az immáron hetedik alkalommal megrendezett Kárpát-medencei Színjátszó Tábor a Vörösmarty Színház és a Rákóczi Szövetség, valamint Székesfehérvár Önkormányzata szervezésében. A színjátszós diákok a Székesfehérvári Királyi Napok programsorozatába is bekapcsolódnak, augusztus 18-án és 19-én közreműködnek az Árpád-házi históriák című történelmi játékban. A fiatalokat Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a Városházán hétfő délután.

Gombor Lili

A táborozók fellépnek majd a Székesfehérvári Királyi Napok alatt is

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Hetedik alkalommal rendezik meg a Kárpát-medencei Színjátszó Tábort, melynek résztvevői minden évben bekapcsolódnak a Székesfehérvári Királyi Napok programsorozatába is. Korábban a Koronázási szertartásjátékban vagy annak valamelyik kapcsolódó programjában vettek részt, idén pedig az Árpád-házi históriák című történelmi játékban lépnek fel. A tábor jelentős része az előadásra való felkészüléssel telik majd, de a diákok szabadidejükben ellátogatnak Székesfehérvár nevezetességeihez, látnivalóihoz is.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A színjátszós diákokat Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a Városháza Dísztermében hétfő délután. Elmondta, hogy a Királyi Napok sikeréhez elengedhetetlenek a fiatalok, s örömmel látja, hogy vannak újból visszatérő fiatalok is a táborozók között. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója megosztotta a diákokkal, hogy gyerekként nem kedvelte a történelmet, mert csak egy telefonkönyvet látott benne, bemagolandó számokkal és nevekkel. Az összefüggések rendszerére csak később jött rá, akkor pedig annyira magával ragadták az emberi sorsok és történetek, hogy hivatásául is ezt választotta: emberi történeteket mesél el a színjátszás eszközeivel. Elmondta, hogy a történelem nagyon fontos, hiszen a múlt ismerete szerint szervezzük és éljük életünket.

A látogatás végén a diákok megnézték a Városházán a Szent Korona hiteles másolatát és a magyar koronázási palástról készült méretarányos festményt is, amely a napokban érkezett Székesfehérvárra, valamint a kíváncsibb diákok benézhettek a polgármesteri szobába, sőt, még a polgármesteri széket is elfoglalhatták egy időre.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Az elmúlt hét évben mintegy kétszáz fiatal látogatott el a Kárpát-medencei Színjátszó Táborba – mondta el Dán Katona Flóra, a Rákóczi Szövetség rendezvényekért és kommunikációért felelős igazgatója, hozzátéve, hogy a Rákóczi Szövetség nagyon hálás Székesfehérvárnak és a Vörösmarty Színháznak, hogy most már sokadik alkalommal találkozhatnak Székesfehérváron augusztusban. – A hetedik Kárpát-medencei Színjátszó Táborban húsz külhoni fiatal érkezett Partiumból, Erdélyből és Felvidékről, hogy színjátszást tanuljanak. A diákok olyan iskolákból érkeztek, amelyekben nagy hagyománya van a színjátszásnak és a színjátszó csoportoknak. Bízunk abban, hogy a diákok a következő tíz napban betekinthetnek a kulisszák mögé, és olyan tudást szereznek, amelyet később is használni tudnak majd. A tábor és a városban töltött néhány nap óriási érték a Kárpát-medencében, és nagyon bízunk abban, hogy ezt az értéket és szép hagyományt tovább tudjuk ápolni közösen Székesfehérvárral és a Vörösmarty Színházzal – fogalmazott Dán Katona Flóra. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában