Frissen Fejérből

2023.04.01. 20:00

Közös program a polihisztor falujában (videó)

Az új évszakot köszöntő rendezvényre várták a lomhán gyülekező esőfelhők alatt a helybélieket szombaton délben Vértesacsán, ahol gulyásleves és paprikáskrumpli főtt az üstökben, a gyerekeket és a felnőtteket pedig különböző szórakoztató programok csalogatták a Művelődési Házhoz egész délután. Az esemény alkalmat adott arra, hogy a közelmúltban történtekről és az eljövendő tervekről érdeklődjünk.

Tihanyi Tamás

A korábbi években disznókat vágtak, idén hagyományos, egyszerű ételekkel töltötték meg az üstöket a vértesacsai szakácsok

Fotó: Tihanyi Tamás

Vértesacsa vitathatatlanul legismertebb, de mondhatjuk azt is, legelismertebb lakója Kazay Endre volt, akinek 146. születésnapja alkalmából tavaly ősszel rendeztek megemlékezést a településen. Idén egy szép kerek jubileum közeleg, hiszen április 20-án lesz éppen 100 esztendeje, hogy meghalt a neves polihisztor: az életéről és tevékenységéről szóló emlékkiállítást egy róla elnevezett alapítvány gondozza. Burgetti László gyógyszerész volt az, aki két évtizeden át viselte ezt a felelősséget és nyitva tartotta a helyi patikát, amely munkát azonban ma már nem tudja elvégezni, ezért a 110 éves gyógyszertár és múzeum jelenleg nem fogad sem gyengélkedő vásárlót, sem pedig látogatót: de talán nem ez lesz a történet vége.  

 Az ilyen rendezvények egyik célja, hogy ne mindig csak ugyanazokat az arcokat lássák a szervezők, jöjjenek el minél többen egy kis közös falatozásra 
Fotós: Tihanyi Tamás 

Az érkezők egyelőre csak Burgetti doktor korábbi kuratóriumi elnök üzenetét olvashatják az ajtón: 

„A gyógyszertár megszűnt, mert mozgékonyabbá vált a lakosság, és hatott a globalizációhoz kapcsolódó liberális gondolkodás. Az emberek egy része, a tudálékosságának és az elektronikus eszközeinek a birtokában, a lakóhely közeli egészségügyi ellátást kezdte jelentéktelennek tekinteni. A gyógyulását szolgáló gyógyszerekhez való hozzájutás – a szakemberszintű segítséget – a bevásárlásaihoz sorolta.” 

– Egyelőre nem sikerült olyan szakembert találnunk, aki nem csak üzemeltetné a patinás múltú gyógyszertárat, de a kuratórium pártfogása mellett gazdája is lenne az ott berendezett kiállításnak. Nem adjuk fel, ám egyelőre minden bizonytalan ezzel kapcsolatban – tájékoztatta a feol.hu-t a falunapra gyülekező helybéliek társaságában Kovács Zoltán polgármester.  

Az egyik feladat tehát ez lesz, míg a másik a községháza felújítása. Ennek érdekében pályázati forrásból már rendelkezésre áll 59 millió forint, ám – mint ahogyan azt a településvezető elmondta ­– a háború okozta gazdasági válság hatására annyira megdrágult minden, hogy az elnyert összeg ma már nem fedezi a megvalósítást.  

– A kiviteli tervek alapján majdnem a duplájára lenne szükségünk a rendelkezésünkre álló pénznek – folytatta Kovács Zoltán. – Egyelőre a lehetőségét keressük annak, hogy idővel mégis neki tudjunk látni a munkálatoknak. Pályáztunk a nagyközség egyetlen játszóterének felújítására, parkosítására is, erről még nincs döntés: 6 millió forintot kapna a gyerekek örömére a település, ha nyernénk. 

Ilyenkor mindig gondolnak a legkisebbekre is, így aztán ismét felépült az ugrálóvár 
Fotós: Tihanyi Tamás 

A közelmúltig egyébként azt tapasztalták Vértesacsán, hogy nagyon gyorsan elkeltek az ingatlanok, sok fiatal család keresett magának lakóhelyet a községben. A szombati rendezvénynek éppen az volt az egyik célja, hogy megpróbálják egy közös tavaszköszöntő főzéssel, falatozással, játékkal és szórakozással az újonnan betelepülőket a korábbinál jobban a helyi közösséghez kovácsolni, mert a szervezők az ilyen eseményeken általában mindig ugyanazokat az arcokat látják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában