Magyar projekt a kenyai nélkülözőkért, keresztényekért

2023.06.26. 18:00

A velencei Zöldliget-iskola laptopokat küldött Afrikába

Hazánk kenyai nagykövete, a Hungary Helps elnevezésű magyar kormányzati keretprogram képviselői, segélyszervezeti vezetők, valamint városi tisztségviselők és vendégek jelenlétében Nairobi egyik általános iskolájában június 25-én, vasárnap ünnepélyes keretek között adtak át egy magyar innovációs terméket, a gyökéritatót. A velencei Zöldliget-iskola laptopokat küldött segítségként.

Tihanyi Tamás

A támogatás jelképes átadása egy olyan projekt egyik állomása volt, amellyel hazánk a kenyaiak hatékonyabb mezőgazdasági tevékenységét igyekszik segíteni

Fotó: BSZA

A támogatást jelképesen Euticauls Wambua Nzengu pásztor és a helyi önkormányzat képviselői  vették át az eseményen, amelynek része volt az iskola diákjainak és tanárainak előadása, valamint banán- és smaragdfák csemetéinek közös ültetése. A Fejér vármegyei alapítású és feladatait pákozdi logisztikai központtal végrehajtó Baptista Szeretetszolgálat valósítja meg az Agro-Help Hungary elnevezésű mikro-mezőgazdasági projektet, melynek célja a hátrányos helyzetű, vagy üldöztetett keresztény közösségek megsegítése Kenyában, Libanonban és Szíriában. Kenyában a projekt a tréning fázisába került azzal, hogy dr. Steier József agrármérnök irányítása mellett gazdákat készítenek fel a gyökéritató szakszerű használatára. A kiválasztott farmerek között vannak a Kakumai Menekülttábor lakói is. A segítség elsősorban mikro-mezőgazdasági jellegű, de a projekten keresztül számos, az ENSZ által megfogalmazott fejlesztési célt is igyekeznek megvalósítani.

Az Agro-Help Hungary projekt részeként facsemetéket ültetnek az iskola udvarán
Fotó: BSZA

A magyarok kenyai partnere, Euticauls Wambua Nzengu lelkész egy általános iskolát üzemeltet Nairobi nyomornegyedében, ahol közel 300 fiatalnak biztosít oktatási lehetőséget és egyszeri szerény (ez főként vizes zabkását jelent) ebédet. A nyomornegyedben körülbelül 300 ezer család, azaz mintegy egymillió ember él. Az Agro-Help Hungary projekt részeként banánpálmákat ültetnek az iskola udvarán, valamint támogatást nyújtanak egy játszótér kialakításához. A segítséghez a velencei Zöldliget-iskola közössége is csatlakozott, ők laptopokat küldtek a távoli oktatási intézmény részére.

Az ünnepélyes alkalmon jelen volt Mészáros Zsolt, hazánk kenyai nagykövete, a Hungary Helps Ügynökséget Zelei Péter és Márton Dávid, a Baptista Szeretetszolgálatot pedig Szilágyi Béla elnök és Gál Dávid ügyvezető igazgató képviselte.

A velencei Zöldliget-iskola laptopokat küldött Nairobiba, vasárnap az eszközök jelképes átadása is megtörtént
Fotó: BSZA

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában