Frissen Fejérből

2023.08.17. 14:23

Fejér vármegye ismét elsőként lépett (videó)

Elsőként írtak alá céges tőkéből megvalósuló támogatást csütörtökön, a "Tanítsunk Magyarországért" program történetében Szabadbattyánban.

Hajdú Marianna

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Tanítsunk Magyarországért program 2018. december 5-én indult útjára, amelynek célja, hogy a lemorzsolódással veszélyeztetett felső tagozatos diákokat átsegítse a munka világába. 

A csütörtöki sajtótájékoztató keretében mutatták be a program új fókuszterületeit, és írták alá az úttörőnek számító együttműködési megállapodást a szabadbattyáni Logsol Kft. telephelyén.

Az eseményen részt vett vevő prominens személyiségek között szerepel György László, a program társalapítója és gazdaságfejlesztési stratégiáért felelős kormánybiztos, valamint Papp Tünde, a program szakmai igazgatója. A rendezvény házigazdája Kovács Tamás volt, a Logsol Kft. vezérigazgatója.

A program egyik célja, hogy a diákokat a lemorzsolódás helyett a munka világába vezesse. Fontos, hogy a fiatalok ne a munkanélküliség csapdájába essenek, hanem képességeiknek megfelelően jelenhessenek meg a munkaerőpiacon – tudta meg a feol.hu Kovács Tamástól.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

György László kormánybiztos kiemelte a program országos szintű fontosságát és stratégiai jelentőségét a gazdaságfejlesztés terén. Célkitűzésük, hogy minden diák rendelkezzen szakmával vagy továbbtanulási lehetőséggel, hogy ne csak lemorzsolódjanak az iskolából. 2030-ra minden ma általános iskolás diák rendelkezzen szakmával, vagy tanuljon tovább, ha ezt képességei lehetővé teszik, azaz jelenjenek meg a munkaerőpiacon.

Az esemény során aláírták az együttműködési megállapodást is, amelynek értelmében – a program történetében elsőként – a Logsol Kft. vállalja, hogy 12-15 fős diákcsoportokat fogad, és bemutatja nekik a vállalat működését és gyártási folyamatait. Ezen túl a cég telephelyén működő Battyáni Mozaik Stúdióban pedig a fiataloknak lehetőségük van megismerkedni a képzőművészettel és a kőből készült mozaikkészítés alapjaival, ami akár a művészetek világa felé is irányíthatja őket a jövőben.

A frissen aláírt megállapodással a Logsol Kft. vállalta, hogy öt napos kurzusok keretében, évente négy turnusban valósítják meg a programot. Reményei szerint később havonta egy kurzusra bővülhet a program, és éves szinten akár 6-10 alkalom is megvalósulhat. Ezzel a program keretén belül mintegy száz gyermek számára nyílik lehetőség, hogy inspirációt merítsen a munka világához.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A programhoz csatlakozik másik két partner is, bemutatkozási lehetőséget biztosítva a vállalati betekintést diákoknak. Fiers András, a Fiers Mechanika Kft. tulajdonos-ügyvezető igazgatója egy napra vagy egy délelőttre hívja magához a diákokat, hogy megismerjék cégük üzemi körülményeit. A Vesz-Mont Csoport/Quantum Automation Kft. pedig egynapos program keretében mutatja be tevékenységét. A település a 12-16 fős csoportok számára a szabadbattyáni önkormányzat saját tulajdonában lévő épületben biztosít a program ideje alatt komfortos szálláshelyet az érkező diákok számára, így csatlakozva harmadik partnerként a fiatalokat segítő kezdeményezéshez.

Az esemény kiemelte a program fontosságát a lemorzsolódással veszélyeztetett területeken, és bemutatta a programba bekapcsolódó vállalatok szerepvállalását a diákok iránti elkötelezettségükön keresztül. A Tanítsunk Magyarországért program ezen új területei azzal a céllal indultak, hogy segítsenek a fiataloknak megtalálni a saját útjukat a munka világában, és elősegítik a foglalkoztatottság javulásához.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában