Mi a teendő ilyenkor?

2023.10.25. 12:00

Sérült őz hevert Fehérvár határában

Feltehetően valaki elgázolta Fehérvár határában azt az őzet, amelyet több arra közlekedő autós is észrevett kedd reggel.

Déri Brenda

Forrás: Sóstó Vadvédelmi Központ FB-oldala

A közösségi oldalon több bejegyzést is megosztottak a földön fekvő őzről, aki a képet látva szerencsére még eszméleténél volt. Állapota felől a Sóstó Vadvédelmi Központnál érdeklődtünk, ahol Csete Gábor természetvédelmi vezető arról tájékoztott minket, hogy az állatról az illetékes vadásztársaság intézkedett, nem pedig a központ. Illetve azt is megtudtuk tőle, hogy mit kell tenni vadgázolás vagy sérült nagytestű vad észlelése esetén. 

– Az elsődleges feladatunk hívni a 112-őt, pontosan elmondani mi történt vagy hol láttuk a sérült állatot. Vadászható állatfajok esetén – őz, szarvasok, vaddisznó, róka, borz, mezei nyúl stb – minden esetben az illetékes vadásztársaság szakembere járhat el, őt a hatóságnak a helyszínre kell hívnia – állt válaszában.

Csete Gábor továbbá arra is kitért, hogy vannak olyan állatfajok, amelyeket működésük kezdete óta nem fogadnak. Ide tartoznak például a galambok, mert járványtani veszélyt jelentenek a védett madarakra nézve. De a már fent említett vadászható emlős fajok is ide sorolhatók, mivel esetükben jogszabály tiltja az előzetes engedély nélküli állatorvosi ellátást. Illetve háziállatokat sem fogadnak be. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában