Hagyományok, forgatag, helyi portékák

2023.10.08. 14:11

Szüreti hazaváró Fülén (galéria)

A Szüreti hazaváró – nevéhez híven – a szüreti ünneplőket, a fiatalokat és a felnőtteket várta Fülén. No meg az „örök ifjakat”, aki hajdanán beöltöztek csőszlegénynek és csőszleánynak.

Feol.hu

A fruskák kis kosárkákból kínálták a pogácsát a népeknek

Fotó: Dráfi Zsuzsanna

A szőlőtermesztés, a borkészítés mindig is illusztrálta a település életét, a falu három szőlőheggyel is büszkélkedhet (Kő-hegy, Alsó-hegy és Bánya dűlő). Ezzel együtt a szüreti felvonulások, a szüreti bálok hagyománya is jellemző volt a legkorábbi emlékezetek óta. Az 1950-es évekig még felekezeti szinten is megjelent, a bált külön-külön tartották a katolikusok és a reformátusok. A több évtizedes szép közösségi hagyományt 2019-ben a Barátfüle Egyesület vette szárnyai alá, s megrendezte az első Szüreti hazavárót, azzal a nem titkolt céllal, hogy a településen élőkön kívül az elszármazottakat is megszólítsa. A kezdeményezés nagy sikert aratott, s a pandémiát követően 2021-ben ismét tető alá hozták, még kiforrottabb formában, még nagyobb közösséget alakítva.

Szüreti sokaság a Sárréti Tájháznál
Fotó: Dráfi Zsuzsanna

A készülődés szombaton már kora reggeltől megkezdődött. Sok szorgos segítő kéz akadt, az előző nap megtisztított zöldséget Lukács Erzsi és Kelemenné Szabó Jutka lelkesen vitte a főzőmesterhez, Pintér Gyulához. A sátrak, a fotópontok felállításában a hivatali dolgozók segédkeztek, akik izgatottan várták vendéglátó asztaluknál a felvonulásra érkezőket. A kondérban gulyás rotyogott.

A menet 14 órakor indult a művelődési ház elől, az útirány az önkormányzat, a Mini market és a Sárréti Tájház volt, a megállókban a szereplők táncoltak és énekeltek. Útközben fülbemászó muzsika hangja szólt, a felvonulók derűsen énekelték a dunántúli népdalokat. A Polgárdiból és Úrhidáról megfutó lovasok üde színfoltot jelentettek, a bátor csikóslegények ostorcsattogtatással színesítettek a műsort. Sinkó Krisztián, a kisbíró minden megállónál lelkesen újságolta az esztendő fülei aktualitásait. A táncot az újonnan alakult helyi néptánccsoport, a Hérics Tánc- és Dalegylet tagjai ropták, akikhez a művelődési háznál a Fülemüle Óvoda ovisai is csatlakoztak, táncba hívva a közönséget. A bíró tisztét Kardos Krisztofer, a bírónéét Orsovai Lili töltötte be. A bíróné csodálatos ruháját nagymamája, Horváthné Ilona készítette. A napsütéses őszi időben jó hangulatban telt a nap. A díszes karaván visszaérkezése után mindenkit egy tál finom gulyással vártak.

 

A helyi termékek, a fülei portékák is terítékre kerültek, a művelődési ház udvarára elhozta sajtjait a Csuporka sajtműhely, a kistermelő Györke Pál mézeit, míg Bächer Anna ásványékszereit, Fazekas Éva pirográf munkáit mutatta be. A gyerkőcök hamar birtokba vették a különböző népi fajátékokat, de a legnépszerűbbnek a kötélhúzás bizonyult, mellyel egész délután lelkesen versengtek kicsik és nagyok egyaránt.

Miközben az Éltető Napsugár Nyugdíjas Egyesület hölgyei a finomabbnál finomabb palacsinták készítése körül sürgölődtek, 17 óra magasságában kezdetét vette a táncház Porteleki Sára vezetésével. A talpalávalót Kneifel György és tanítványai húzták, akik a Hermann László Zeneiskolából érkeztek Fülére. Kicsik és nagyok lelkesen, és egyre ügyesebben táncolták a dunántúli ugrós táncokat.

Sokan várták a tombolahúzást és persze a szüreti bált. Az este hangulatáról Őrsi Péter gondoskodott, a hajnalig tartó mulatságba a környékből is sokan ellátogattak.

Szerző: Miskei Rita, V. Varga József

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában