Koszorúzás

2023.12.12. 10:00

A limanowai csata 109. évfordulójára emlékeztek a Fehérvári Huszárok

Immáron 27. alkalommal tartotta meg emlékünnepségét a Fehérvári Huszárok Egyesülete, mely során az 1914. november 28-a és december 18-a zajló limanowai csata 109. évfordulójára emlékeztek.

Déri Brenda

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az ünnepi beszédekkel egybekötött megemlékezés során a Fehérvári Huszárok Egyesülete és a jelenlévők az 1914. november 28-a és december 18-a között zajló limanowai csata hőseire emlékeztek, a tízes lovashadosztályra, köztük a tizedik császári és királyi huszárezred huszáraira, akik megállították az orosz „gőzhengert”. 

Fotó: Fehér Gábor  / Fejér Megyei Hírlap

Lehner Zsolt alpolgármester köszöntőbeszédében hangsúlyozta: Székesfehérvár azontúl, hogy ősi királyi koronázóváros, gazdasági, sport- és oktatási központja hazánknak, katonaváros is. Éppen ezért feladatuknak és kötelességüknek tekintik, hogy minden, a város történetéhez, történelméhez kapcsolódó katonai, hadi eseményről méltóképpen megemlékezzenek. 

– Ennek jegyében köszönthetünk ma mindenkit itt, a limanowai csata 109. évfordulójára alkalmából, a fehérvári huszárok napján szervezett megemlékezésen. A Limanowa – Lapanowi csata 1914. november 28-a és december 18-a között zajlott ütközet volt a lengyelországi Galíciában. Hadászati jelentőse abban volt, hogy sikerült megállítani a támadásban lévő orosz csapatokat, az orosz gőzhengert. A lengyel honvédők nagy jelentőséget tulajdonítottak a magyar huszároknak, akiknek köszönhetően a lengyel hon megmenekült az orosz uralomtól. Ennek nyomán a limanowai győzelem a magyar katona első világháborús hősies helytállásának szimbólumává vált – fogalmazott az alpolgármester.

Fotó: Fehér Gábor  / Fejér Megyei Hírlap

A továbbiakban kitért még arra, hogy a Fehérvári Huszárok Napján azokra a hős katonákra emlékezünk, akik természetes kötelességüknek érezték, hogy meg kell halniuk a hazájukért. Jellemző volt rájuk bajtársiasság, a precizitás, a pontosság, a fegyelem, az önállóág és a jó tájékozódóképesség.

– A limanowai győzelemre azért lehetünk ma is büszkék, mert a német, osztrák és lengyel katonák mellett a huszárok és a honvédek példamutató hősiességge kivívta a harcoló felek elismerését – zárta gondolatait Lehner Zsolt.

Az eseményen tolmácsolták Wladyslaw Bieda, Limanowa polgármesterének üdvözletét, aki elismerését és egyben köszönetét fejezte ki a Fehérvári Huszárok Egyesületének az emlékünnepség megtartásáért, amellyel hozzájárulnak a lengyel-magyar barátság megszilárdításához. 

Ezt követően Spányi Antal megyéspüspök megáldotta az egyesület zászlóját, majd pedig koszorúkat helyzetek el a Városház téren álló lovasszoborhoz. 



 



 



 



 



 


 


 



 



 



 



 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában