Múltidéző

2024.03.27. 17:00

Fejér évfordulós emlékei

Héjj Vivien

Szépérzékkel megáldott hölgyek

Az ötven évvel ezelőtt a Fejér Megyei Hírlap hasábjain megjelent írás szerint nem túlzás állítani, a nők üzeme a székesfehérvári textil üzem, ugyanis a gyár dolgozóinak négyötöde leány vagy asszony. Nem csoda tehát, hogy az üzemi klub kiállításának tematikája is „nőies” lett: a gyár nődolgozóinak legszebb kézimunkáit mutatták be, az alkotásokat a szakszervezeti bizottság és az üzemi pártszervezet zsűrizte.

– Százötven pompás kézimunka tanúskodik a gyár asszonyainak szépérzékéről, ügyességéről. A nemes hobby hódolói temérdek munkás órát magukban hordó holmikat, horgolásokat, subákat, keresztöltéses kézimunkát, gobelint, faliszőnyeget, hímzést, kötést állítottak ki – olvashatták lapunkban.

Kincsek a múzeumban

Az enyingi Császár-hegyen, a Deák Ferenc utcában lakó Mizerák Mihály és édesanyja őseiktől olyan lakásberendezési és munkáseszközöket örököltek, melyek a nemesi és zsellér kultúrák kétségtelen bizonyítékai. Az egyes tárgyak értékét növelte, hogy a székesfehérvári István király Múzeum nem rendelkezett erről a vidékről több évszázados tárgyi emlékekkel.

– A Császár-hegyi emlékek múzeumba kerültek, köztük egy 1804. évi, naponként vezetett háztartási napló, egy 1826. február 12-én írt, több oldal terjedelmű végrendelet és más hivatalos iratok is – számolt be a hírről lapunk 1974-ben.

Megállás nélkül elhajtott

Tragikus hírt közölt negyven évvel ezelőtt a Fejér Megyei Hírlap: súlyos közlekedési baleset történt a késő esti órákban a 81-es úton, Bodajk közigazgatási területén.

– Kovács László magyaralmási lakos IM 10-83 forgalmi rendszámú személygépkocsijával Mór felé haladt, és elütötte a vele azonos irányban gyalogosan közlekedő Förhécz Zoltán 20 éves móri lakost, majd megállás nélkül tovább hajtott – írta az újság.

A szerencsétlen fiatalember a kórházba szállítás után meghalt, a mellette szintén gyalogosan közlekedő Smidt Magdolna budapesti lakos könnyebben sérült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában