Az egyetem mb. rektora újabb képzésekről beszélt

2024.06.28. 11:30

Hiányszakok indulnak hamarosan a Kodolányin!

A Kodolányi János Egyetem innovatívan, és a piaci megkeresésekre nyitottan igyekszik reagálni. Ennek eredményeként olyan képzések indulhatnak el a közeljövőben Székesfehérváron, amelyekre nem csak lokális, de országos szinten is nagy igény mutatkozik – mondta az egyetem megbízott rektora a FEOL kérdésére.

Kecskés Zoltán

Több együttműködési megállapodást is született az elmúlt időszakban. A cél, hogy a Kodolányi János Egyetemen végzett hallgatók megállják a helyüket a való életben is

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Vizi László Tamás, kulcsfontosságúnak nevezte azt a hozzáállást, amelyet a több mint 30 éves intézmény tanúsít, mint fogalmazott, 

folyamatosan érkeznek az igények a munkaerőpiac különböző szereplőitől, mint például legutóbb a különböző rendvédelmi szervektől, valamint oktatási és egészségügyi intézményektől, amelyekre a Kodolányi János Egyetem igyekszik gyorsan reagálni.

A diplomás ápoló képzéssel kapcsolatban elmondta, fenntartói, városi és országos igény is megfogalmazódott arra vonatkozóan, hogy akkreditálják az ápolás, betegápolás alapszakot, mert óriási hiány mutatkozik a diplomás betegápolókból. A rektor kiemelte, ugyanez a kérés fogalmazódott meg a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjából is. A velük korábban megkötött megállapodás értelmében közös szakmai kooperációban kidolgozás alatt áll a diplomás ápoló képzés, amely egyrészről a katona-egészségügyet, másrészről a civil szféra munkaerőigényét kívánja ellátni:

– Reményeink szerint a közeljövőben benyújthatjuk a szakot akkreditációra, és ha minden a tervek szerint alakul, akár 2025 szeptemberében, de legkésőbb 2026 februárjában el is indíthatjuk a szakot Székesfehérváron. Célunk az, hogy a már egészségügyben dolgozók diplomás végzettséget szerezhessenek, illetve az utánpótlás-nevelés lehetőségének a megteremtése, a fiatalok bevonása a felsőoktatásba, érdeklődésük felkeltése a szakmára – fűzte hozzá.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel is együttműködik a jövőben a Kodolányi
Fotó: Fehér Gábor / FMH

Vizi László Tamás elárulta azt is, hogy a piaci igényeknek megfelelően a jövőben is tervben van újabb és újabb képzések indítása az egyetemen:

– Örömmel mondhatom, hogy a napokban kaptuk meg a Történelem és Kommunikáció mesterképzés indításának lehetőségét, így azok az augusztusi pótfelvételi eljárásban már elérhetőek lesznek a jelentkezők számára. Fontos kiemelni, hogy szintén folyamatban van az Óvodapedagógus alapképzés akkreditációja is, amelyre ugyancsak nagy igény mutatkozik. Mindemellett pedig a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) is megkeresett bennünket a közlekedéspedagógiai szakirányú továbbképzés igényével. Ez a képzésünk már szeptemberben elindul. Itt a motivációt elsődlegesen az adja, hogy a tudatos közlekedésre való nevelés már óvodás és kisiskolás korban elkezdődhessen – nyilatkozta a Kodolányi János Egyetem rektora.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában