Frissen Fejérből

2024.06.13. 20:00

Kitiltanák a mobiltelefonokat az iskolákból – Egy iskola megtette, és ami történt, minden várakozást felülmúlt

Betiltanák vagy korlátoznák az iskolákban a mobiltelefonok használatát. Két székesfehérvári intézmény már korlátozta a telefonhasználatot és beszámoltak nekünk eddigi tapasztalataikról.

Gombor Lili

Kitilthatják az iskolákból a mobiltelefonokat.

Fotó: Illusztráció: Pexels

A kormány egy nap alatt elfogadta azt a törvényjavaslat-csomagot, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be hétfőn délben, és amelyben szerepel a mobiltelefon iskolai használatának korlátozása. A módosítási javaslat szerint a kormány meghatározhat bizonyos tárgyakat, melyeket tilos bevinni az iskolákba és kollégiumokba, vagy amelyeket csak igazgatói engedéllyel szabad használni a tanórákon. Megkérdeztünk két székesfehérvári iskolát, egy általános iskolát és egy gimnáziumot, hogy véleményezzék a tervezetet, illetve ismertessék velünk, hogy intézményeikben milyen, a mobiltelefon vagy más eszköz használatát korlátozó intézkedések léptek már életbe. 

Tóth Péter, a Munkácsy Mihály Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy már korábban számoltak az internet térhódításának következményeivel, így azzal is, hogy a mai fiatal generációktól gyakorlatilag elválaszthatatlan az internet és vele együtt a mobiltelefon is. – Ezért tettünk iskolánkban 2017-ben nagyszabású kísérletet arra, hogy megpróbálunk segíteni a gyerekeknek eligazodni az „új világban”. Iskolánk 2017-ben indított programjának elnevezése és célja, a Mobiltelefonok hasznos és etikus használatának elsajátítása. Már az első hónapokban érezhető volt, hogy a lehetetlennel próbálkozunk. A hasznos alkalmazásra való nevelés jelenleg is folyamatos, a digitális pedagógiai módszertani programunk a mindennapi munkánk részét képezi. Meggyőződésem, hogy az etikus használat szabályait is ismerik tanulóink, de tudni és betartani már nem ugyanaz. A belső kényszer hatására a gyerekek kreatívan ki tudták játszani programunkat. Igyekeztünk szűkíteni a kibúvók lehetőségeit, de tény, hogy a program hat éve alatt folyamatosan vert helyzetben éreztük magunkat. 

Mára mi is csatlakoztunk a tiltó iskolák közé, de mindezt nyugodt lelkiismerettel tettük, hiszen nem voltunk restek, cinikusak, igyekeztünk mindent megtenni az innováció támogatása érdekében. Elbuktunk. Mentségünk, hogy esélytelenek voltunk a dopaminvadász cégekkel szemben. A gyerekek érdekében a legtöbbet a tiltással tettük. Annak tükrében, hogy mára mekkora nyugalom van közösségünkben, talán hiba volt a hat év. Persze így is vannak próbálkozó gyerekek, akik nagyon birkóznak függőségükkel, de ezeknek az eseteknek a száma szinte minimális. Az iskolában töltött idő bőven belefér a gyerekek mobilmentes életébe, mi több, a legtöbb gyerek számára talán ez a fix, biztos dopamindetox zóna. 

Az, hogy az eddigi tapasztalatokra alapozott széleskörű szakmai véleményeken alapuló magasabb szintű szabályozás, azaz tiltás bevezetését tervezik, mindenképpen egybevág saját döntésünkkel és támogatja azt – mondta el megkeresésünkre Tóth Péter iskolaigazgató.

"A gyerekek beszélgetnek, játszanak, és biztonságban érzik magukat a Munkácsyban. Megszabadultunk a szabad időzónákban látható lehajtott fejű gyerekek tömeges látványától, és a telefonokon zajló ellenőrizhetetlen adatforgalom nyomasztó felelősségétől".

A Munkácsy Mihály Általános Iskolában a házirend szerint a mobiltelefont engedély nélkül csak a reggeli gyülekező ideje alatt és az első szünetben lehet használni. Tanórákon tanári engedéllyel vehetik elő a telefont a gyerekek, akkor, ha az oktatáshoz szükséges. A szabályozás nem gátolja a diákokat abban, hogy például vészhelyzet esetén használhassák a mobiltelefonjukat, pedagógusi engedéllyel ilyen elővehető a telefon, illetve a titkárságon is elintézhető egy-egy hívás. 

A Kodolányi János Gimnáziumban szintén korlátozták az iskolai mobiltelefon-használatot. "Alapvetően egyetértek a telefon használatának korlátozásával, ezért szabályoztuk már mis is évekkel ezelőtt, de meg kell várni a részleteket tartalmazó kormányrendeletet, melyből kiderül, hogy mennyiben nyújt több lehetőséget a jelenlegi, Házirendben rögzített szabályozáshoz képest. [...] A törvényalkotó az iskolai internetes zaklatás visszaszorítását is várj a szabályozástól, ezzel kapcsolatban azonban azt gondolom, hogy mivel ezek nagy része nem az iskolaidőben zajlik, ezért nagy jelentősége van a szülői felelősségnek. A szülők, gondviselők azok, akik nyomon tudják követni, hogy gyermekük milyen internetes platformokon van jelen, milyen alkalmazásokat használ, illetve kikkel, milyen formában kommunikál az online térben" – nyilatkozta megkeresésünkre Csöngei Gabriella, a Kodolányi János Gimnázium igazgatója, aki úgy véli, hogy a mobiltelefon-használat korlátozásának nagy előnye lehet a társas kapcsolatok erősödése, valamint az, hogy a diákok figyelme koncentráltabbá válik. Ezek a pozitív hatások iskolájukban már tapasztalhatóak. 

Úgy tűnik tehát, hogy azokban az intézményekben, ahol már korlátozták a gyerekek mobiltelefon-használatát, azonnali és látható eredmények mutatkoznak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában