25 éves jubileum

2024.07.02. 11:30

A barátság tartja össze Csókakő és Heffingen negyedszázada kezdődött kapcsolatát

Idén 25 éves a Csókakő-Heffingen Baráti Társaság, vagyis a magyar és a luxemburgi településen élők baráti kapcsolata, amit máig nem pecsételtek meg testvértelepülési szerződéssel, pedig amúgy épp úgy működik. Vagy talán még jobban!

Borsányi Bea

Steiner Lajosné a kultúrház melletti padon

Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Vannak, akik azt mondják, egy párkapcsolat házasság nélkül is lehet boldog, mert nem a papíron múlik. Van ebben igazság! És ugyan jelen esetben nem házasságról, hanem két hasonló nagyságú település, Csókakő és a luxemburgi Heffingen kapcsolatáról beszélünk, ám tény, hogy nem a szerződés tartja össze őket. – Számomra az egész olyan, mint egy mese – kezdett bele a történetbe Steiner Lajosné, Lujzi, a baráti társaság vezetője. – Egy Luxeumburgban élő magyar család egyik tagja, Gémesi József, úgy döntött, idős korára hazaköltözik. Jártában-keltében talált rá a várra és Csókakőre, ami annyira megtetszett neki, hogy házat is vásárolt a faluban. Először a heffingeni szomszédait, barátait hívta sorra, hogy látogassák meg, aztán később felvetette, létesítsenek hivatalos kapcsolatot a két település között. Szerződés azonban sem akkor, sem később nem született. A két település lakói viszont papír nélkül is egyre szorosabbra fűzték a baráti szálakat – folytatta Steinerné Lujzi, aki német nyelvtudása miatt „keveredett bele” annak idején a történetbe.

A luxemburgiak és a csókakőiek eleinte évente kétszer találkoztak, minden évben kölcsönösen meglátogatták egymást. A vendégek itt voltak az első, mára széles körben nagy népszerűségre szert tett Csókakői Várnapokon is és jó néhány évig minden szeptemberben érkezett heffingeni „küldöttség”, akiket a vendéglátók sok helyre elvittek az országban az elmúlt két és fél évtizedben Esztergomtól Szegeden és Pécsen át az Alföldig és az Északi-középhegységig. Közben elindultak a heffingeni „akciók”, amelyek keretében többféle módon is segítették a Fejér vármegyei települést: adományoztak pl. számítógépeket az iskolának, bútorokat és berendezést az óvodának, a kultúrháznak, az orvosi rendelőnek, sőt a szomszédos településről, Junglinsterről tűzoltóautót is kapott az önkéntes tűzoltóegyesület. Őket aztán számos eszközzel és felszereléssel is ellátták az évek folyamán. A baráti kapcsolat egyik legnagyobb nyertesei talán éppen a tűzoltók lettek, akiket a szertár rendbetételében, bővítésében is segítettek a luxemburgiak. A csókakőiek a köszönet jeleként a szertárt – melynek oldalán tábla is hirdeti a baráti kapcsolatot – Rote Löwen-nek keresztelték (magyarul vörös oroszlán, ami Luxemburg régi zászlóján szerepelt, ma felségjelzésként használják).

– A támogatás, a segítség mindig jól jön, de hangsúlyozom, a mi kapcsolatunk éppen azért működik ennyi év után is, mert nem azért tartottuk fent, hogy minél többet segítsenek.

 Ezt a kapcsolatot a barátság tartja össze, ez működteti.

 És hogy ez valódi barátság, bizonyíték arra többek között az is, hogy Heffingben hosszú évek óta minden januárban megrendezik a magyar napot, ahol magyar ételeket, borokat és pálinkát kínálnak, magyar kulturális programokat szerveznek, amiken természetesen mi is mindig részt veszünk – mesélte a baráti társaság vezetője, aki azt is elárulta, a kinti asszonyok – bár eleinte a pirospaprikát a vízbe szórták és nem a zsírban pirított hagymára – ma már legalább olyan jó pörköltet és gulyást készítenek, mint az itthoniak. És – mivel közben felnőtt egy generáció – ma már az alapítók gyerekei és azok barátai is ápolják egymással a kapcsolatot, ami biztosítéka lehet a következő 25 évnek. 

A jubileumi ünnepségeket öt évente felváltva rendezik, így idén Csókakő volt soron. Májusban a pünkösdi hétvégén tartották az egésznapos programot főzőversennyel és kultúrműsorral és ekkor avatták fel a kultúrház elé és a vár alá kihelyezett, Heffingenből hozott padokat, melyeken magyar nyelvű felirat hirdeti a több évtizedes barátságot. És még az is lehet, hogy ennyi év után hivatalossá válik a kapcsolat, mert ahogy Steiner Lajosné megjegyezte, a luxemburgiak az „ezüstlakodalmon” ismét megpendítették a szerződéskötés kérdését.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában