A Virágóra növényei sem bírják az extrém hőséget

Az idei forróság a székesfehérvári Virágóra növényeit sem kímélte. A Városgondnokság kitartó munkája ellenére a növények sajnos nincsenek jó formában.

Gombor Lili

Az idei nyár kíméletlen időjárása a növényeket is megviselte

Fotó: Székesfehérvár Városgondnoksága

"Sajnos jogosan érkeznek panaszok a Városgondnoksághoz a Virágórával kapcsolatban. A folyamatosan nedves föld ellenére az egynyári növények nem bírják ezt a rendkívüli hőséget, ráadásul meztelencsiga-invázió is sújtotta az ágyást, április végén pedig egy hajnali fagykár is érte a virágokat" – írta közösségi oldalán Székesfehérvár Városgondnoksága.

A közleményből kiderül az is, hogy a kertészek még idén április 23-án ültettek el több ezer tő egynyári virágot, azonban az ágyást hamarosan fagykár érte, ami szintén nem tett jót a növényeknek.  Emiatt a díszcsalánt adó keretet el kellett távolítani az ágyásból. A következő csapást a hirtelen érkező meleg okozta, amihez a növények nem voltak hozzászokva. Mindeközben, folyamatos védekezést kellett folytatni, mivel megjelentek az órában a meztelen csigák és elpusztították az óra számlapjának felső részét. Ezt állandó növényállomány cserével és a csigák elleni szerrel, valamint a csigák kézi összegyűjtésével próbálták visszaszorítani a kertészek.

Az idei száraz, forró időjárást a növényállomány az öntözés ellenére sem bírta: kora reggel szórófejes öntözőrendszer működik, napközben és este többletöntözést kaptak a növények, de hiába... Bár a Városgondnokság folyamatosan nedvesen tartja a talajt a Virágóra környékén, de kora délelőttől folyamatosan süti a nap az ágyást és körülötte a füvet is, amely néhány nap alatt ki is égett. 

– Összességében elmondható, hogy sajnos ezt az időjárást nem bírják ezek a fajta egynyári növények – mondta Juhász Rebeka a Városgondnokság kertészmérnöke. – A jövőre nézve, jobban kell figyelni a növények akklimatizálására és strapabíróbb fajták választására. Ebben segít majd Ambrus Mária táj- és kertépítészmérnök, aki olyan tervet készít, aminek növényei jobban elviselik a hosszan tartó extrém hőséget és légköri aszályt – fogalmazott a szakember.

"A Virágóra felülete növekedni fog úgy, hogy a kereten kívül is virágosítva lesz a tér. Ezzel pedig teljesen új, színesebb és virágosabb képet biztosít a Fő utcának és lehetőséget ad a virágos terület növekedése olyan terv megvalósítására, mely előnyben részesíti, a „klasszikus” számlapokat a tervezés során. Az öntözőrendszert is bővítik, hogy folyamatosan megfelelő talajnedvességet lehessen tartani a virágágyásokban" – olvasható a közösségi oldalukon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában