A múlt lehet a jövő kapcsolódási pontja

2024.07.05. 18:30

Az örmény nagykövet kedvenc magyar városa lett Székesfehérvár (galéria)

Székesfehérváron a városházán fogadta Cser-Palkovics András polgármester, Ashot Smbatyan örményországi nagykövetet.

Bokányi Zsolt

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A nagykövet első alkalommal járt hivatalos formában Székesfehérváron. Kérdésünkre válaszolva elmondta, a két ország között megkezdődött diplomáciai kapcsolatfelvétel megerősítése céljából érkezett a városba. A közös munkát a két ország régi történelmi gyökereire építve szeretné megkezdeni, ami meglátása szerint, sokat segíthet a jövőben történő együttműködésben. A sajtótájékoztatót megelőző egyeztetésen felmerült például a testvérvárosi kapcsolat kialakítása is, egy örmény település és Székesfehérvár között. A nagykövet bár első alkalommal látogatott a városba, de elmondása szerint, amit eddig látott a városból, azok alapján a kedvenc magyar városa lesz a település.

Székesfehérvár város polgármestere kérdésünkre elmondta, egy kimondottan jó hangulatú egyeztetés zajlott, amiben kulturális és gazdasági együttműködés lehetőségéről is szó esett. Illetve felmerült a lehetősége a konzuli szolgálat megerősítésének is, aminek a részleteiről még további egyeztetés szükséges, de jó irányba halad az ügy. A polgármester is megerősítette a testvérvárosi kapcsolatra vonatkozó szándékot, amit egy történelmi alapokra épített kapcsolatban látnak megvalósulni. Közös történelmi múltra tekint például az egykori szovjet temető is, amiben örmény nemzetiségű katonák is nyugszanak, ide több alkalommal érkeznek örmény hozzátartozók, családtagok.

Az egyeztetést és a sajtótájékoztatót követően még a városháza és a belváros szépségével ismerkedtek a vendégek, akik elmondásuk szerint, örömmel viszik majd jó hírét Székesfehérvárnak!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában