Frissen Fejérből

2024.07.12. 21:04

Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Székesfehérváron

Magas szén-monoxid-koncentrációt mértek a tűzoltók egy társasházi lakásban július 11-én délelőtt Székesfehérváron. A fürdőszobában éppen zuhanyoztak, amikor az átfolyós vízmelegítő közelében elhelyezett szén-monoxid-érzékelő jelzett.

Gombor Lili

Fotó: HBN

Magas szén-monoxid-koncentráció keletkezett egy társasházi lakásban július 11-én délelőtt Székesfehérváron. Az érzékelő szerencsére időben jelezett, a hangos sípolásra a lakók kinyitották az ablakokat és kimentek a lakásból. A vármegyeszékhely hivatásos tűzoltói a nyílászárókat visszacsukták, megnyitották a csapot és a meleg víz engedése közben rövid idő alatt magas szén-monoxid-koncentrációt mértek. A gázszolgáltató szakembere is a helyszínre érkezett. Személyi sérülés nem történt.

A szén-monoxid-mérgezés nyáron is fenyegető veszély, mivel meleg vízre ezekben a hónapokban is szükségünk van, és ezt több háztartásban egész évben nyílt égésterű gázbojler, átfolyós vízmelegítő biztosítja. A nagy kánikulában előfordulhat, hogy a kintinél hűvösebb levegő beszorul a kéménybe, és a vízmelegítés során keletkező füstgáz nem tudja azt kilökni, emiatt visszaáramlik a lakótérbe és szén-monoxid jön létre. Ha bármilyen épületgépészeti berendezésünk nyílt lánggal működik, különösen fontos, hogy legyen otthon szén-monoxid-érzékelőnk – hívta fel a lakosság figyelmét a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában