Ennyit lehet keresni idén nyáron diákmunkával

Vajon van-e esélye eljutnia bármely fesztiválra idén nyáron annak a fiatalnak, akinek a belépőjegyre valót diákmunkából kell összeszednie? Egyáltalán, mennyire könnyen talál munkát, s ha talál: válogathat-e a különféle munkakörök között, vagy vár rá a jól ismert kukoricacímerezés kínkeserves élménye?

Gombor Lili

Eltérő munkák, eltérő bérezéssel - ez vár a diákokra 2024 nyarán

Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

A nyári időszak minden évben a diákfoglalkoztatás főszezonja, ez idén sincs másként. A megkérdezett diákszövetkezetek (Mind-Diák, PannonDiák, Meló-Diák) elmondása alapján 2024 nyarán jelentős a diákmunka iránti kereslet munkáltatói és munkavállalói oldalról egyaránt, ugyanakkor idén nehezebb munkához jutni. A diákok, bármely diákszövetkezethez forduljanak is, többféle munka közül válogathatnak.

Sok diák érkezett idén nyáron ahhoz a fordulóponthoz, mikor először vállal munkát. Ilyenkor az első teendő, megtalálni a megfelelő diákszövetkezetet. De miért is fontos ez? Gyurácz Tibor, a Mind-Diák régióvezetője hangsúlyozza, hogy a diákok szempontjából fontos a szervezett kereteken (iskolaszövetkezeten) keresztül munkát vállalni, mert így biztosított, hogy ellenőrzött munkahelyeken, az előírások betartásával és garantált bérfizetéssel dolgozhassanak.

Diákmunka-trendek

A Meló-Diáknál úgy látják, hogy a munkavállaló fiatalok között fele-fele arányban oszlik meg a fizikai és a szellemi munkákra való jelentkezések száma, ugyanakkor ez a nyári időszakra megváltozik, és a fizikai munkák kerülnek előnybe. A Mind-Diáknál azt tapasztalták, hogy az elmúlt évekhez képest az érdeklődő, dolgozni akaró diákok száma magasabb, egy-egy pozícióra sokkal többen jelentkeznek, mint az elmúlt években.

– A több érdeklődő miatt úgy látjuk, kevesebben jutnak idén munkához, illetve hosszabb várakozásra kell számítaniuk a munkába állás előtt – fogalmazott Gyurácz Tibor, a Mind-Diák régióvezetője. Hasonló tapasztalatokról számol be a Meló-Diák is, ahol úgy látják, idén összességében kevesebb lehetősége van a fiataloknak munkába állni. 

© Unger Tamás
Meló-Diáknál úgy látják, idén összességében kevesebb lehetősége van a fiataloknak munkába állni
Fotó: Unger Tamás/ Vas Népe

– Azt látjuk, hogy jellemzően az autóipari-gyári munkák jól mennek, ahol pótolni kell a szabadságra menő munkaerőt, ugyanakkor a legtöbb partnerünk csökkentett létszámot kér az előző évekhez képest. A gyorséttermek viszont töretlen sikernek örvendenek, hiszen ebben az ágban szinte végtelen felvétel van – osztotta meg tapasztalatait Szerepi Bálint, a Meló-Diák Észak-Dunántúl Iskolaszövetkezet régióvezetője, aki hozzátette, idén a korán beköszöntő meleg miatt rosszabbul jártak azok, akik a mezőgazdasági munkákat részesítették előnyben, mert ugyan a mezőgazdasági munkálatok ideje előbb kezdődött, az iskola egy héttel tovább tartott, így a kettő keresztmetszete igen szűknek bizonyult. 

Mindhárom diákszövetkezet arról számolt be, hogy a diákok egész évben válogathatnak a különféle munkák közül, melyek között a gazdasági, mérnöki, IT-gyakornoki munkák számítanak a legkeresettebbnek. A nyári időszakban ezek kiegészülnek a fiatalabb, középiskolás diákok által is elérhető kereskedelmi, vendéglátáshoz/turizmushoz kapcsolódó lehetőségekkel, de ilyenkor megnő az érdeklődés a termelési, gyártási feladatokra is. Ezek a munkák nemcsak jó kereseti lehetőséget kínálnak, hanem rugalmas munkaidőt is, ami különösen fontos a diákok számára a nyári időszakban.

A munkalehetőségek nagy része a 18 év felettiek számára elérhető, azonban a fiatalabb korosztálynak is kínálnak lehetőségeket a munkáltatók. A PannonDiák több partnercégére is jellemző, hogy párhuzamosan a diákszövetkezeteken keresztüli toborzással és foglalkoztatással, az ott dolgozó munkavállalók gyermekei számára is kínálnak lehetőséget a nyári munkavállalásra.

diakmunkasok-az-avalonban04-st
A kereskedelmi, vendéglátáshoz/turizmushoz kapcsolódó lehetőségek nem csak jó kereseti lehetőséget, hanem rugalmas munkaidőt is kínálnak
Fotó: Illusztráció: Bujdos Tibor / Észak-Magyarország

Milyen összegeket lehet keresni?

2022. január 1-jétől bevezették a 25 év alattiak személyijövedelemadó-mentességét. Ennek az egyik következménye az, hogy a diákszövetkezeteken keresztül foglalkoztatott 25 év alatti diákok teljesen adó- és járulékmentesen kapják meg a fizetésüket. Tehát a bruttó fizetésük azonos a nettó fizetésükkel.

A diák részére kifizethető legalacsonyabb minimálbér (szakképzettséget nem igénylő munkakör esetén) az idei évben br. 1.534 Ft/óra. Ez a kiindulási alap, melytől felfelé elég tág határok között mozognak a bérek. A Mind-Diák és a Meló-Diák beszámolója szerint az egyszerű, betanított, képzettséget nem igénylő munkáknál az átlagos bér nagyjából 1.700 Ft/óra körül mozog jelenleg. Ehhez képest a PannonDiák az átlag órabért könnyű fizikai pozíciók esetében bruttó 1900-2000 Ft/órában jelöli meg, amely gyakran kiegészítésre kerül műszakpótlékokkal, bónuszokkal, bejárási támogatással.

A szakképzettséget igénylő – jellemzően gyakornoki – munkaköröknél a kifizethető bérminimum már a Mind-Diáknál is magasabb, br. 1.874 Ft/óra. Itt az átlag is magasabb ennek megfelelően, jelenleg körülbelül 2.000 Ft körül van, de nem ritka az ennél – több száz forinttal – magasabb bér (főként mérnöki vagy IT területen) – tudtuk meg a Mind-Diáktól.

Mi fizet a legjobban?

Úgy tűnik, hogy aki nem rendelkezik tízen-huszonévesen még szakképzettséggel, az a szellemi munkákkal jár a legjobban, hiszen azok legalább olyan jól fizetnek, mint a szakképzettséget igénylő munkák. A szellemi pozíciók bérsávozása, amelyek főként adatrögzítési és irodai kisegítői feladatokat foglalnak magukban, bruttó 2000 Ft/óra körül alakul – a Mind-Diák adatai alapján, melyeket a Meló-Diák is megerősít. Ezek a feladatkörök kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy a diákok irodai környezetben is tapasztalatot szerezzenek, ami a későbbi karrierjük szempontjából értékes lehet.

Összességében elmondható, hogy Székesfehérváron és környékén is változatos és jól fizető diákmunka lehetőségek várják a fiatalokat, mind a fizikai, mind a szellemi szektorban. Az órabérek megegyeznek a korábban említett átlagbérekkel. A munkáltatók ebben a régióban is – főként a könnyű fizikai pozíciók esetében – lehetővé teszik a diákok számára is az ingyenes céges buszjáratok használatát, így a Székesfehérvár környéki települések diákjai számára is biztosított a lehetőség a nyári munkavégzésre – mondta el Farkas Margit, a PannonDiák üzletfejlesztő vezetője. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában