Sávokban tarolt a szél, repült egy faház is

2024.07.02. 19:30

Rejtélyes módon tombolt a vihar Seregélyesen

Az ablaknál állt éppen vasárnap éjjel Sajtos József iskolaigazgató, amikor szinte a semmiből akkora szélnyomás érkezett, hogy hátra lökte a pedagógust.

Tihanyi Tamás

A szél megrongálta a kosárpalánkot, a földbe süllyesztett trambulint, a tollashálót is

Fotó: Gelencsérné Nagy Brigitta

– Vasárnap valamivel éjfél után hatalmas erővel csapott le a szél Seregélyesre. Ablakokat nyomott be, embereket lökött fel – idézte fel a történteket Sajtos József, a Seregélyesi Baptista Általános Iskola igazgatója. – Két hullámban érkezett a vihar, a két roham között úgy húsz perc szünet következett. A károk pedig szinte foltokban, sávokban keletkeztek. Akadt olyan helyszín, ahol a leanderek állva maradtak a cserépben, de közülük a szél kikapta a három-négy mázsás, raklapokból készült faházat és arrébb tette, elgurította a szél. A gyerekek körülbelül hat négyzetméter alapterületű faházát kétszer átfordítva döntötte fel a földbe ásott talapzatról. Megrongálta a kosárpalánkot, a földbe süllyesztett trambulint, a tollashálót. Minden a falu területére korlátozódott, ahol egészséges fák, faágak is kettétörtek.

Az oktatási intézmény sem úszta meg a vihar tombolását, a pedagógus utólag a keletkezett kár mértékét – a gipszkartonozástól a villanyszerelési munkáig, a festésen át a szigetelésig – úgy öt-hat millió forintra becsüli.

A gyerekek faházát felkapta és kétszer átfordította a szél
Fotó: Gelencsérné Nagy Brigitta

– Hétfőn reggel érkezve először azt vettük észre, hogy az iskola körül rengeteg törmelék és faág hever a földön. A művészeti iskolarész emeletén, a rajzteremben kétujjnyi víz fogadott minket, és még akkor is csepegett a mennyezetről az utánpótlás. A tető egy része sík felület volt, ami azonban hiányzott, csak a szigetelés maradt a helyén, de az is annyira átázott, hogy kénytelenek voltunk felszedni. A tetőlemezt csaknem száz méterrel odébb, a Fő utcai kerítés mellett, a fák közé préselődve találtuk meg. A gipszkarton mennyezetet több tucat helyen meg kellett fúrnunk, hogy ki tudjuk engedni a maradék vizet.

Az iskola tetejének egy része a földön, a vihar után
Fotó: Seregélyesi Baptista Általános Iskola 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában