A gumikacsás plüss overalltól a koalás hátizsákig – Fesztiváldivat a Fezenen (galéria, videó)

A fesztiválokon idén is az extrém és színes szettek hódítanak, de sokan választanak hétköznapibb darabokat, míg mások a minél extravagánsabb külsőre törekednek. Lássuk, hogyan teljesítettek a Fezen fesztiválozói az outfit check-en, avagy mit viselnek a fezenesek?

Gombor Lili

Fotó: Kerekes Boglárka

Ha abból indulunk ki, hogy az idei Fezen fellépői közt túlnyomórészt a rock vagy a heavy metal műfaját képviselő fellépőket, zenekarokat találunk, senki sem fog azon tűnődni, mit is viselhet a közönség. A bakancs, az egyszerű fekete póló és nadrág alapdarab, az ezeket viselőkön pedig többnyire a tetoválásokat sem kell nagyítóval keresnünk. Bármelyik nap látogattunk is ki a Fezenre, az ezt a "stílust" (idézőjelbe tesszük, mert vannak, akik kikérik maguknak: ez nem stílus, hanem életérzés, vagy még annál is több), képviselők, viselők voltak döntő többségben. Mintha csak egy rockfesztiválon járnánk, a sok feketeségből időnként kitűnik egy-egy lila haj is. A nők többségénél befigyel a szaggatott harisnya, és a semmit sem takaró hálós felső, top is. 

Plüss overall és fast fashion egymás mellett

A fekete tömegből egyszer csak kiválik egy sárga plüsspamacs, aki – közelebbről szemügyre véve – egyébként egy szép szál úriember. Mikor megkérjük, hogy lőhessünk róla egy gyors fotót, büszkén húzza ki magát, keresi a megfelelő pózt, és plüss overallján már katonásan állnak a sárga gumikacsák, ahogy megfeszíti izmait. 

Ilyen egyéniségből azonban ezúttal nincs túl sok, könnyebb dolgunk lenne, ha valamelyik fast fashion üzlet idei, nyári kollekcióját szeretnénk szemlézni: a tizenéves lányok majd mindegyike ilyen darabokat visel. Trapéznadrág vagy egyenes szárú farmer egy haspólóval, esetleg ujjatlan toppal, és a kihagyhatatlan válltáskával. Vannak, akik el mernek térni a közönségkedvenc daraboktól, és csillogós szoknyában, flitteres felsőben vágnak neki a portengernek és a tömegnek.

Fotó: Kerekes Boglárka

Generációs különbségek

Az egyik legmeglepőbb dolog az idei Fezenen, hogy a többség nem adta meg a módját, nem élt a lehetőséggel, hogy ide végre szó szerint bármit felvehet, mert gyakorlatilag minden belefér. Sokan beérték a hétköznapi viselettel, s úgy sétáltak a nagyszínpad felé, mintha az imént léptek volna ki a munkahelyükről vagy egy hétvégi sétáról a parkban. Nincs ezzel semmi baj, a jól bejáratott ruhadarab biztosan nem okoz csalódást. De ami a legfőbb: a póló, farmer és sportcipő kombináció egészen biztosan kényelmesebb, mint a fűző, miniszoknya, harisnya és bakancs a negyven fokban. Pláne a férfiaknak. A lazább, hétköznapibb viselet főleg a negyvenes korosztályt jellemzi, a harmincasok többsége még bevállalta, hogy egy pár napra kihasználja az alkalmat, és "megvalósítja önmagát"'. Mondhatnánk, hogy a fiatalabbakat pedig abszolút nem kell félteni, mert biztosan ők néznek ki a legextravagánsabban, de nem. A tizenévesek inkább követik a divatot, nagyjából hasonlóan állították össze szettjeiket, több együtt érkező barátnő véletlenül vagy tudatosan, szinte összeöltözött. A lila, pink és egyéb színekben pompázó frizurákat a húszasok képviselik, na ők adnak igazán a fesztiválnak.

Fotó: Kerekes Boglárka

A legkisebbeket sem kell félteni

A fesztiválra többen gyerekestül érkeztek, s ha azt gondolnánk, hogy a család minden tagja nagyjából egységes képet mutatott a külsőt illetően, akkor tévedünk. A gyerekkel érkezők egyike sem viselt bakancsot, nem volt lila a haja, és a kacsás overallt is otthon hagyta, mint ahogyan a rózsaszín cowboy kalapot is. (Ha mégis akadt ilyen, akkor elnézését kérjük, mi nem találkoztunk velük.) No de a gyerekek! Hát a gyerekek színes copfokkal és arcukon csillámló mintákkal vonultak szüleikkel, és ha a csillám vagy a copf el is maradt, egy pörgős, színes szoknya vagy ruhácska biztosan feltűnt.

Fotó: Kerekes Boglárka

Amit vártunk és amit kaptunk

Azt vártuk, hogy tömegestül jönnek majd a főleg fiatalabb lányoknak tervezett fesztiválruhák, de ezek elmaradtak. Nem igazán voltak horgolt darabok, amelyeknek pedig a nyáron elég nagy keletje volt. Mint ahogyan elmaradtak a bő ingek és a farmer shortok is, farmerből inkább a hosszú nadrág hódított. A fehér sneakert szerencsére majd mindenki otthon hagyta, bár az opcióként szolgáló színes torna- vagy sportcipők sem úszták meg a Fezen kevésbé cipőbarát környezetét. Az extrémebb külsőt szinte vadásznunk kellett, szóval bátorítunk mindenkit, hogy csak bátran, ha idén nem is, jövőre nyugodtan adjon bele apait, anyait, mert a fesztiválok az önfeledt szórakozásról szólnak, s ezzel együtt arról is, hogy ha pink hajjal érezzük jól magunkat koalás hátizsákkal a hátunkon, akkor itt biztosan megtehetjük anélkül, hogy csodálkozó tekintetek kereszttüzében kellene pironkodva forgolódnunk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában