Csillagos ég

2 órája

Csillaghullás: ilyen forgalom volt az éjszakai égbolton Martonvásár felett is

Érdemes volt felnézni az éjszakai égboltra az elmúlt napokban: nem csak a geomágneses vihar okozta sarki fény, de a Perseidák meteorraj is csodálatos fényekkel festette a csillagos, tiszta eget. Az alábbi pillanatot Martonvásáron kapta lencsevégre Kortyis Dávid.

S. Töttő Rita

Fotó: Kortyis Dávid

A Perseidák meteorraj augusztus 12-én éjjel és hajnalban volt csúcsformában, de még 13-án sötétedés után is számos kívánságot elrebeghettek a hullócsillagok láttán azok, akik feltekintettek az égboltra. 
Kortyis Dávid martonvásári fotós sem  tett másképp 12-én éjjel, ám akkor még csak egyszerűen élvezni akarta a látványt. "De olyan sok hullócsillag volt az égen, hogy muszáj volt visszamennem a fényképezőgépemért" - árulta el, hogyan is készült a feol.hu-n is látható varázslatos felvétel. Megérte a fáradozás, ugyanis nem csak a tejúton végigfutó hullócsillagot sikerült elkapnia, de egy keresztbefutó repülőgép fénycsíkját, sőt, talán még egy műholdat is. Igencsak nagy volt a "forgalom" tehát az univerzumban, ahol legközelebb októberben van esély csillaghullást látni: a Drakonidák meteorraj október 6-a és 10-e között - legsűrűbben október 8-án - szórja tele az eget a semmibe vesző égi tüneményekkel. Melyeket látni akkor van esélyünk, ha tiszta lesz az égbolt.

Fotó: Kortyis Dávid

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában