Ha nyár, akkor könyvek! Így olvastok ti!

Ha nyár, akkor strand, utazás és könyvek! Legalábbis sokak számára ez utóbbi sem hiányozhat a nyári szünidő, szabadság alatt. Na de mennyit olvasunk és mit olvasunk? Ezekre a kérdésekre is kerestük a választ Horváth Adriennel, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatójával, aki azt is elárulta nekünk, hogy kik azok, akik a legtöbbet olvasnak.

Gombor Lili

Fotó: Horváth Adrienn

Bár az olvasó ember valamilyen úton módon megtalálja a módját annak, hogy könyvhöz jusson és biztosan legyen elég olvasnivalója nyáron is, most talán picit mégis nehezebb helyzetbe került, hiszen a könyvtárak nagy része zárva tart. Szerencséjükre azonban a Vörösmarty Mihály Könyvtárban az online foglalásokat nem állították le. Sőt, van még egy jó hír: nyáron nem öt darab könyvet lehet foglalni, hanem tizenötöt – tudtam meg Horváth Adrienntől, aki azt is megosztotta velünk, hogy mindez azt eredményezte, hogy a június-júliusi időszak alatt tíz százalékkal megnőtt a foglalt könyvek száma az év eddigi időszakához képest. A kölcsönzések is szép számokat mutatnak: több mint 26 ezer könyvet kölcsönöztek a fehérváriak és a környékbeliek az elmúlt két hónapban – mondta el Horváth Adrienn. A Fejér megyeiek csak úgy falják a könyveket!

– Tavaly közel 150 ezer volt a kölcsönzött dokumentumok száma, ez idén tovább nőtt. A növekedést az előjegyzett könyvek száma jelzi a leginkább. Jelenleg az előjegyzett könyvek toplistáját Náray Tamás vezeti a Barbara című sorozatával. De szerepel a listán Szentesi Éva több könyve is, Karádi Anna Zserbója, Steigervald Krisztiántól a Generációk harca, és ott van az elsők között Frei Tamás és Julia Quinn is. Ez alapján a nyár kedvez a könnyű irodalomnak. De nem mondhatjuk, hogy csak szórakoztató irodalmat kölcsönöznek az olvasóink – mondta el Horváth Adrienn.

 A szépirodalom és a szakirodalom is nagyon népszerű, ezek aránya 80–20 százalék a szépirodalom javára. De nyáron a 20 százalékos szakirodalmi arány nagyon szép számnak számít a könyvtárigazgató szerint. – Megnéztük, hogy a szakirodalmon belül mely tudományterületek érdekelték leginkább az olvasóinkat, s meglepő eredményt kaptunk. Ugyanis az alkalmazott tudományok került ki győztesen, igaz, ide számos tudományág tartozik (például orvoslás, közlekedés, mezőgazdaság, kohászat, építőipar). Természetesen nemcsak az olyan szakirodalom tartozik ide, ami leírja, hogyan kell például útburkolatot készíteni, hanem a gyerekeknek készült közlekedésről szóló böngészők is ide tartoznak – ismertette Horváth Adrienn.

A fiatal korosztály körében nagyon népszerűek lettek az idegennyelvű könyvek. Megnőtt azoknak a száma, akik eredeti nyelven szeretnének szépirodalmat olvasni, elsősorban angolul, de sokan németül, franciául is olvasnak, sőt, akad, aki a spanyol nyelvű könyveket keresi. Ez a tendencia egyértelműen kimutatható az igazgató szerint.

Eddig is népszerűek voltak a populáris irodalom kategóriájába tartozó olvasmányok, de a Vörösmarty Mihály Könyvtárban az utóbbi időben azt látják, hogy még nagyobb népszerűségre tettek szert ezek a művek. – Természetesen az jó, hogy az emberek olvasnak, de azt meg kell jegyezni, hogy populáris irodalomhoz tartozó könyvek, szövegek nem igazán jelentenek kihívást szövegértelmezés szempontjából – osztotta meg ezzel kapcsolatos gondolatait Horváth Adrienn, aki egy érdekességre is felhívta a figyelmet: az olvasás terén végzett kutatások azt mutatják, hogy azok, akik nem olvasnak, évekkel ezelőtt azzal indokolták ezt, hogy nem szeretnek olvasni. Most azonban azt mondják, hogy azért nem olvasnak, mert nincs rá idejük. Érdekes, hogy ezzel szemben azok, akik szeretnek olvasni és rendszeresen olvasnak, úgy nyilatkoztak, hogy még többet olvasnak, mint korábban. 

Ha valaki azért nem olvas, mert időhiányban szenved, annak érdemes betérnie a könyvtárba egy jó novellára. A Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasóterme egész nyáron nyitva tart. 

A témában még többet megtudhatnak a Horváth Adriennel készült podcast-beszélgetésből, melyet itt érnek el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában