Bírság

2 órája

Kerékpárosok a fehérvári belvárosban: kövérebb bírság mától

A mai naptól még kövérebb bírságra számíthatnak a székesfehérvári belvárosban kerékpározók és egyéb járművel közlekedők. A közigazgatási bírság augusztus 15-ével emelkedett.

S. Töttő Rita

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Hosszú évek óta tilos Székesfehérváron, a belvárosi gyalogosövezetben a kerékpározás, melyre minden behajtási útvonalon tábla is figyelmezteti az arra kerekezőket. A rendőrség évek óta bünteti – már a kezdetek óta magas összeggel: 39 ezer forinttal – a renitenseket, ám augusztus 15-e csütörtöktől, azaz mától ez az összeg még nagyobb. A tilosban biciklizők mostantól 47 ezer forintos büntetésre számíthatnak. Ez a bírság természetesen nem kivételesen a fehérvári belvárosra, hanem minden olyan gyalogos övezetre vonatkozik, ahonnan kitiltották a kerékpárosokat az országban. És nem csak a kerékpárosokra, hanem minden olyan járműre, amely a gyalogos forgalmat, gyors haladásával, hirtelen irányváltásával veszélyeztetheti.

A rendőrségnek és a város közterület felügyeletének nincs mérlegelési jogköre, a megjelent kormányrendelet szerint „A mindkét irányból behajtani tilos – kivéve engedéllyel”, valamint a gyalogos zónában történő kerékpározás esetén mindenkit meg kell büntetni. A pénzbírság kiszabása helyett tehát nem alkalmazható figyelmeztetés, lett légyen bármilyen körülmény, legyen szó bármilyen korú kerékpárosról. Méltányos sem lehet a rend őre a tilosban kerekezőkkel szemben: nem csökkentheti az összeget és nem is engedheti el. A bírság befizetésére 30 nap áll rendelkezésre. Az egyedüli méltányossági lehetőség az, hogy a csekk befizetésére kérhető részletfizetés.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában