Záporoznak a bírságok Székesfehérvár belvárosában

Székesfehérváron van egy szabály, amellyel úgy tűnik, sokan még mindig nincsenek tisztában. Ez pedig a kiszabott bírságok számán is látszik.

Gombor Lili

A pirossal jelzett rész bicikliseknek tilos. A zölddel jelölt útvonalak alternatívát jelentenek számukra

Fotó: Fejér Megyei Hírlap

Aki Székesfehérvár Fő utcáján, avagy sétálóutcáján halad végig, majdhogynem biztos lehet két dologban: az egyik, hogy nem fog látni bicikliző embert, a másik pedig, hogy ha lát is bicajost, akkor azt rövid időn belül leszállítja a rendőrség a nyeregből és tetemes pénzbírsággal gazdagodva távozhat a helyszínről.

Úgy esett, hogy mostanában a Fő utcán keresztül járok haza, s bár a rendszeresség és a megszokások híve vagyok, mégis szemet szúrt egy szintén, gyakorlatilag rendszeresnek mondható látvány. Akár hányszor tettem be a lábamat a sétálóutcára, akár az Országalma felől, akár a Wörösmarty Színház felől közelítve, biztos lehettem abban, hogy részem lesz a biciklist éppen megbírságoló és figyelmeztető rendőr kontra felháborodott bicajos látványában. Legutóbbi ottjártamkor (direkt leültem egy padra figyelni)  alig tíz perc leforgása alatt négy biciklist állítottak meg a rend éber őrei.

A figyelemfelhívó tábla, mely elkerüli a figyelmet

Gyakran közlekedem biciklivel magam is, igaz, nem arrafelé. De ki tudja, mit hoz a sors, így aztán buzgón keresni kezdtem a figyelmeztető táblákat, melyek arra hivatottak felhívni a kedves polgárok figyelmét, hogy ez bizony gyalogos zóna, biciklivel és egyéb járművel tilos a bemenet. (Természetesen akad kivétel, van olyan jármű, amivel be lehet hajtani, de azokat nem a városi lakosság használja napi szinten. Például a kisvasút.) Száz szónak is egy a vége, táblák bizony vannak, de nem könnyű észrevenni őket, legalábbis biciklis szempontból nem. Mert hogy a biciklihez nem kell jogosítvány, s a bicajosok többsége ebből kifolyólag is nem úgy közlekedik, hogy menet közben kapkodja a fejét, vadászva a különböző táblák instrukcióit. Ennél sokkal könnyedebb műfaj a városi biciklizés.

Mit mond a rendőrség?

No de mi történik a téren? A Fejér vármegyei rendőrség tájékoztatása szerint (is) a Fő utca gyalogos övezet, ahol a jelzőtábla olyan terület kezdetét jelzi, amelynek útjai a gyalogosok közlekedésére szolgálnak; jármű közlekedése a gyalogos övezetben tilos. Tekintve, hogy a kerékpár is jármű, ezért a fenti rendelet a kerékpárosok közlekedését is tiltja a gyalogos övezetben. A szabályokra a belváros bevezető útjain elhelyezett közúti jelzőtábla hívja fel a figyelmet. 

Ha a járművezető a közlekedési szabályt figyelmen kívül hagyja, akkor 39.000 forint közigazgatási bírságra és négy büntetőpontra számíthat. Természetesen egy biciklis nem tud mit kezdeni a büntetőpontokkal, és nem is akar, viszont a majd' negyvenezer forintos bírságot alighanem mindenki pénztárcája megérzi.

A konfliktus oka

A szabály, az szabály, be kell tartani. Tudja ezt jól – ha nem is mindenki – de a többség tisztában van vele. Ennek ellenére sokan fel vannak háborodva a bírságoló rendőrökön, vagy éppen értetlenül állnak az esetek előtt. Utóbbiak nem a szabályt nem értik, hanem inkább az igazságérzetük mocorog. Ugyanis a renitens száguldozó biciklis és az éppen, hogy haladó idős, nyugdíjas bicikliző esete sokak szívében és fejében sem egyazon kategória. Akkor sem, ha a törvény előtt azok. Többen kifogásolják, hogy a rendőrségnek nincs módja méltányosan eljárni, azaz például a patikából hazafelé komótosan bicikliző idős hölgyet elegendő lenne figyelmeztetni, elvégre az a 10 km/ óra, amivel halad, aligha veszélyeztet életeket. 

A helyzet az, hogy a szabályt nemcsak a balesetveszély miatt hozták, hanem azért is, mert sok járókelőt zavarnak a biciklisek. Akkor is, ha azok lassan gurulnak. Sőt, hiába halad a biciklis lassan, az úgy is veszélyes lehet például egy kisgyerekre, aki kilép eléje. A sétálóutca a gyalogosoké, akkor is, ha szívünk szerint bizonyos esetekben elegendő lenne egy figyelmeztetés. 

Egy olvasónk felvetette, hogy jó lehetőség volna az is, ha csak a nagyobb rendezvények idejére tiltanák ki a bicikliseket a Fő utcáról. Vannak tehát elképzelések, hogyan lehetne finomítani a jelenlegi helyzeten, bár a rendőrség fellépése alapján úgy tűnik, marad a szabály: a biciklisek, hacsak nem tolják a bicajukat, kerüljék el a Fő utcát. Ehhez segítségül készítettünk számukra egy infografikát, melynek segítségével alternatív útvonalat tervezhetnek maguknak, ha a Fő utcát keresztezné az útjuk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában