Nyílt nap

1 órája

Királyi Napok: csodás lelet került elő a fehérvári kő városfal mentén (galéria)

Fából készült, régebbi, mint a városfal, mégis megőrizte a 21. század emberének az idő azokat a leleteket, melyeknek feltárása jelenleg is zajlik a Nemzeti Emlékhely – Romkert területén Székesfehérváron. A vélhetően Szent István korából származó sánc egy részletét nyílt napon mutatták be szerdán.

S. Töttő Rita

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Nyílt napot hirdetett a Szent István Király Múzeum augusztus 14-e szerdára, hogy különleges régészeti leleteket mutathasson be az érdeklődőknek. A Nemzeti Emlékhely-Romkert területén egy nagy ásatásról került le a lepel – szó szerint és átvitt értelemben egyaránt. A védőfóliák alatt ugyanis egy, valószínűleg Szent István korából származó fa sánc részlete került elő, amely régebbi lehet, mint maga a mellette húzódó, kőből készült városfal. Pokrovenszki Krisztián, a múzeum igazgatója a feol.hu-nak elmondta:

- Év elején volt egy nyílt napunk, amikor előkerültek a fa lenyomatok. Akkor még csak elszíneződések formájában fedeztük fel őket, ahogy az iszap, illetve a földréteg megőrizte őket. Sajnos az akkor előkerült famaradványok kevésbé maradtak meg, elporladtak, szétmálltak, viszont a szerkezet már akkor is kirajzolódott – magyarázta a múzeumigazgató az egykori Árpád-kori városfal szerkezetére utalva. – Most, ahogy a talajvízszint az elmúlt időszak szárazságainak köszönhetően lejjebb ment, mi is lejjebb tudtunk ásni. Így azokban a rétegekben, amelyeket a talajvízszint még elért, olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ott bizony megmaradtak a fa gerendák.

 

A kőből készült városfal mellett húzódott

A szakemberek, az előzetes adatok és kutatások alapján úgy gondolják, hogy Szent István korára keltezhető a felfedezett szerkezet.

- Ez egy fa-föld kazettás szerkezet, melyben a gerendák össze vannak lapolva, tehát összekapcsolódnak. Kimondottan erre a feladatra munkálhatták, faraghatták meg őket, melynek köszönhetően összeállt a szerkezet. Ha egészen pontos akarok lenni, akkor ez az egykori, 11. századi székesfehérvári kő városfal belső része. Tehát nem ezen volt pontosan a kőfal, hanem ez a belső oldalán található – árulja el a szakember, s mutatja is a mellette húzódó kőfalat.

 

A szerkezet eredeti funkciója

A funkcióját még pontosan nem ismerik a szakemberek, de azt gondolják, hogy a szerkezet lelete korábbi, mint a kőfal – tehát a kőfal felépítése később kezdődött.

- A Jókai utcai ásatásokból, a dendrokronológiai (pontos kormeghatározást biztosító vizsgálati módszer – a szerk.) adatok alapján állíthatjuk, hogy I. András korában már állt a kőfal. Ott a fa-föld alapozás megmaradt, viszont a kettő szerkezete elkülönült – mutatott rá Pokrovenszki, ahogy arra is: a fal alatt rácsos alapozó szerkezet került elő, a belső részen pedig az úgynevezett kazettás szerkezet, melyet földdel töltöttek ki. Funkciója valószínűleg a védelem volt, vagyis a lelet nem más, mint egy sánc, amely körbevette a belvárost.

A képre kattintva lapozható galéria nyílik:

Mitől kuriózum?

- A különlegességét egyrészt az adja, hogy Szent István korabeli lehet a lelet, másrészt hogy a mai teljes történelmi belvárost körülveszi. Mára a város elég sok pontjáról van adatunk ahhoz, hogy kijelenthessük tehát: ez bizony tényleg körbemegy. És mivel ekkora területet akkoriban nem igazán kerítettek körbe, így ez valódi kuriózumnak számít! – mutat rá a múzeumigazgató, aki szerint éppen ezért nagyon valószínű, hogy uralkodói rendelésre készülhetett a sánc.

Mintavétel, vizsgálatok

Minden egyes fagerendából mintát vesznek a régészek, melyeket vizsgálatokra küldenek.

- A mintavétel során kis szeleteket vágunk le a fából, mert az már jól látszik, hogy szerencsére alkalmasak dendrokronológiai vizsgálatra is. A gerendákban látható fa évgyűrűk alapján ugyanis már egész pontos dátumokat tudnak mondani a szakemberek. Ezen kívül több helyre – például C-14-es szénizotópos vizsgálatra - is szeretnénk majd elküldeni mintákat, hogy pontosíthassuk a dátumokat.

 

A feltárás végén

Pokrovenszki Krisztián elárulta: - A feltárás most már a vége felé közeledik, az alsó rétegeket bontjuk, dokumentáljuk, illetve tisztítjuk. Előkerült ugyanis egy réteg, melyről feltételezhetjük, hogy a konstrukció alja lehet. Ha készen vagyunk, egyelőre visszatemetjük a szerkezetet, de a jövőben, a mostani feltárás környezetében tervezzük, hogy újabb szelvényeket nyitunk a további feltárás érdekében. Ez hosszú-hosszú évekre munkát adhat a kollégáinknak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában