Eredményesek voltak az ásatások

2 órája

Szenzációs leletek kerültek elő Székesfehérvár belvárosában (Videó)

Székesfehérváron a Nemzeti Emlékhelyen 2023-ban egy talajradarozás során sikerült beazonosítani azt a szelvényt, ahol korábban nem történt még kutatómunka, s amely során biztató jeleket kaptak a szakemberek, így meg is nyithatták az ásatásokhoz a kutatószelvényt. Most szenzációs leletek kerültek elő, melynek részleteiről Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója beszélt.

Gombor Lili

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Ezeket a gerendákat emeltük ki tegnap, vettünk belőlük mintát. A dendrokronológus, aki a faszerkezetet vizsgálva állapítja meg a fa korát, úgy látja, látszanak az évgyűrűk is, tehát valószínűleg datálható állapotban vannak a gerendák – mutat egy fóliába és anyagba csomagolt fagerendára Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója, akitől megtudjuk, hogy a több méter mélyről, frissen kiemelt gerendát nedvesen kell tartani, különben szétporlad. Ezt pedig semmiképpen sem szabad hagyni, hiszen szenzációs leletről van szó. Sőt mi több, nem is egyről!

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Reményteli indulás

Székesfehérvár városfala a 11. században épült, ami Európában szinte egyedülállónak mondható.  A belvárost is körülölelő fal mintegy másfél kilométer hosszan terült el, építéséhez pedig rengeteg fát használtak. Egy évvel ezelőtt a kutatók azt remélték, hogy a Nemzeti Emlékhelyen zajló kutatásokból kiderülhet, hogy az ottani szakasz pontosan mikor épült.

2023-ban a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelynél, az egykori városfal közelében faszerkezeteket vizsgáló kormeghatározásos kutatásokat kezdtek, melynek során talajradaros vizsgálatnak vetették alá az egykori koronázóbazilika területét. Sikerült is beazonosítani azt a szelvényt, ahol korábban nem történt még kutatómunka, s amely során biztató jeleket kaptak a szakemberek, így meg is nyithatták az ásatásokhoz a kutatószelvényt.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Koppant az ásó

Pokrovenszki Krisztián főigazgató és ásatásvezető régész elmondta, hogy a feltáró munkálatokat májusban félbe kellett szakítani a talajvízszint emelkedése miatt, viszont a nyárral érkező meleg és száraz időjárás miatt csökkent a talajvízszint, így folytatni tudták az ásatási munkálatokat. – Mikor már csomagolni készültünk és temettük volna vissza a gödröt, koppant egyet az ásó. Olyan jó állapotú faleletek kerültek elő, mint akár a Jókai utcai ásatások során, amelyek már több szempontból is vizsgálhatóak: például alkalmasak faévgyűrűs vizsgálatra is. Ez azért fontos, mert a kormeghatározás sokkal közelebb vihet minket az építés dátumához. Az eddigi adataink alapján és a többi helyszínt ( Lakatos utca, Jókai utca) is figyelembe véve, azt feltételezzük, hogy Szent Istvánhoz köthetőek ezek az építési periódusok. Röviden és tömören úgy is fogalmazhatnék, hogy megtaláltuk azt, amit kerestünk – mondta el Pokrovenszki Krisztián.

Pokrovenszki Krisztián kiemelte, hogy több szempontból is szerencsés helyzetben vannak, hiszen az eddigi kutatásokhoz képest jóval fentebbi rétegekben találták meg a falenyomatokat. Ahol már elporladt a fa, az iszapban a nyoma megmaradt, mely alapján már lehet dokumentációt és háromdimenziós felvételeket készíteni róla, ami nagy segítségére lesz a szakembereknek a teljes rekonstrukcióhoz. 

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Szenzációs leletek kerültek elő

A legfrissebb kutatások eredményei szerint a középkori belvárost már a 11. században kőfal vette körül. A Nemzeti Emlékhelynél lévő részről azonban nem volt kellő adat, a szakemberek nem tudták, hogyan nézhetett ki és mikor épülhetett a fal. Pokrovenszki Krisztián elmondta, hogy ennek kiderítése azért is fontos és lényeges, mert itt volt a koronázóbazilika, vagy lehet, hogy ide épült, nem a magaslatra. – Arra sem voltak válaszaink, hogy védte-e valami a bazilikát és környezetét. Most kiderült, hogy igenis el volt látva védelemmel. Egy kora Árpád-kori fal alapozása, illetve a hozzá kapcsolódó belső kazettás szerkezetű sánc vagy védmű nyomaira bukkantunk. A kerámialeletek tanúsága szerint egyértelműen kora Árpád-korról beszélhetünk. Érdekességként Pokrovenszki Krisztián megmutatott egy, az ásatáskor előkerült középkori téglát is, melyen egy kutya tappancsának lenyomata látható. A tégla és kerámiák mellett több különböző tárgy is előkerült a feltáráskor.

Az ásatások folytatódnak, hiszen a Nemzeti Emlékhelynél zajló feltárásokból kiderülhet a Szűz Mária prépostsági templom építési ideje is. Addig is azonban büszkén könyvelhetjük el, hogy újabb szakmai siker öregbíti a Szent István Király Múzeum és Székesfehérvár hírnevét egyaránt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában