Mindenki táncolt Székesfehérváron

5 órája

Királyi Napok: Zene, tánc és fergeteges hangulat a Nemzetközi Néptáncfesztivál záró gáláján (videó, galéria!)

Karneváli felvonulással és szenzációs búcsúgálával ért véget a XXIX. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál. A Táncháztól induló együttesek tánccal, énekkel és fülig érő mosollyal vonultak végig Székesfehérvár történelmi belvárosában a házigazda, Alba Regia Táncegyüttes vezetésével, hogy aztán a Zichy ligetben felállított színpadon még egy utolsó mesébe illő táncot lejtsenek.

Kecskés Zoltán

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ajándék volt ez a hét a kultúra szerelmeseinek, a városnak, a résztvevő tánccsoportoknak egyaránt. Hihetetlen volt az a szeretet, ami a résztvevők felé áradt, akik látványos produkciókkal, vidám hangulattal örvendeztették meg a nagyszámú közönséget. A világ több égtájáról érkezett nemzetet képviselő csoportok a vasárnapi nagyszabású nyitány után az utolsó műsorukkal még emlékezetesebbé tették az elmúlt napok eseményeit, programjait, amelyek egytől egyig nagyon népszerűek voltak. A Királyi Játéktér, a Térzene, a Királyi Táncpódiumok és a gasztronómiai élményekkel egybekötött Királyi Folkestek bearanyozták a hetet.

Fergeteges zárás

Csütörtök délelőtt valamennyi csoport Székesfehérvár polgármesterénél, Cser-Palkovics Andrásnál volt vendégségben, ahol köszönetüket fejezték ki a fesztiválért és valamennyien saját nemzeti dalaikkal mondtak búcsút. A nap első felében tehát a csoportoktól búcsúzott Székesfehérvár, az este pedig a résztvevő tánccsoportok búcsúztak Székesfehérvártól. Olyan műsort hoztak és állítottak össze, amely örökre emlékezetes marad, a táncaik, a kultúráik legjavát hozták a záró gálára. 

Már a Zichy-színpadig tartó felvonulás is igazi karneváli hangulatot teremtett, színpompás nemzeti viseletek, dobok, hegedűk, ének, tánc, vidámság és taps töltötte be a belváros utcáit. Hatalmas tömeg kísérte minden léptüket. A díszes menet a Malom utcai Táncháztól indult a Mátyás-király körúton az Alba Plazáig, majd a Városház terét érintve végig vissza a Fő utcán át a nagyszínpadig. Csillogás volt a szemünkben, ahogy utoljára láthattuk őket a fehérvári deszkákon. A Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál házigazdája, a 75 éves fennállását ünneplő Alba Regia Tánceggyüttes meghívására Mexikóból, Spanyolországból és Szlovákiából is érkeztek csoportok, és részvételükkel megtisztelte a rendezvényt a Tököli Délszláv Táncegyüttes is.

Juhász Zsófia, az Alba Regia Táncegyesület elnöke ünnepi beszédében a fesztivált, a közönséget és valamennyi szervezőt, önkéntest méltatott, akik nélkül nem jöhetett volna létre ez a csodálatos hét. 

–  Ennek a fesztiválnak a szervezése egy évvel ezelőtt kezdődött, és most megkezdjük a jövő évi Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál szervezését is. Igyekszünk egyre több csoportot Magyarországra, Székesfehérvárra hozni, egyre több kapcsolódási pontot, eseményt találni, ahonnan hívhatunk és ahova küldhetünk csoportokat. Egy ilyen fesztivált, ami 29 éve itt van a városban, el kell kezdeni és illik méltón befejezni is – fogalmazott, majd Lehrner Zsolt alpolgármesterrel együtt adta át a csoportoknak Székesfehérvár ajándékait.

A gálaműsor pedig olyan volt, mint az egész hét: parádés, fantasztikus, lenyűgöző. A rendezvény végi össztánc pedig megkoronázta a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivált!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában