Ünnepi alkalom az elődök nyomában

2024.08.05. 09:00

KUPAC emléktúra egészen a Lórévig

Huszonkilencedik alkalommal indul el augusztus 20-án a kulcsi Hajóállomásról a vízi emléktúra mezőnye. Már lehet regisztrálni az alkalomra.

Bokányi Zsolt

Pillanatkép egy korábbi alkalomról

Fotó: A szervezők

A kulcsi vízisport-élet újbóli fellendülésének egyik fontos állomása az idén immár 29. alkalommal megrendezendő hagyományos KUPAC vízi emléktúra, amely kulcsi indulással, Lórévre történő felevezéssel, amiben 8 kilométeren keresztül az árral szemben és kőgátak kerülésével eveznek majd a versenyzők. A Lóréven egy kis pihenés vár a résztvevőkre, és a megszokott hagyomány szerint közös programként meglátogatják a történelmük egyik nevezetességét, a Zichy-kápolnát, ami egy kb. 500 m-es sétát jelent. Ezután ismét vízre szállnak majd a versenyzők, és Kulcs felé veszik majd az irányt, ahol az eddigi menetrend szerint, nagy reménység szerint idén is így lesz majd, finom bográcsban készült étellel készül a Kulcsi Baráti Kör. Az alkalomra már lehet regisztrálni, és természetesen nem csak hivatalos sportolókat várnak a szervezők!

Korábbi résztvevők a kápolnánál
Fotó: A szervezők

Érdeklődve kerestem meg a szervezőket a napokban, az amúgy is érdekes sőt izgalmas elnevezésű Lórév körül zajló esemény kapcsán, és nagyon sok érdekes információt kaptunk a készülő eseményről, ami mára már fontos része lett a kulcsi augusztus 20-i ünnepnek. Megtudtuk, hogy a Kulcs-pusztai Atlétikai Clubot 1925-ben alapították. Nevével ellentétben nem csupán sport-egyesület volt, tagjai, a kulturális élet felpezsdítésén is sokat dolgoztak. Amellett, hogy nyaranta a Dunát járták Ercsitől Dunavecséig, sportbemutatókkal és kulturális előadásokkal, népszínművekkel is szórakoztatták a helyi lakosokat. De azt is megtudtuk, hogy Keleméri Gábor személye például kimondottan fontos ebben a történetben, hiszen neki köszönhető, hogy mindez amiről írhatunk fennmaradt, illetve hogy a mai napig lelkes támogatója a szakosztálynak.

Az alapítók, nevezetesen Jármai Károly, Kotlán Sándor, Guoth Gy. Endre, Marcis Árpád, és még sokan mások tevékenységének is köszönhetően 1928-ban már, az adófizetők kérésére, a képviselő testület Kulcs fürdőtelep névváltoztatását kezdeményezte. Ebben nagy szerepet játszott a budapesti középpolgárság képviselőinek nagyszámú jelenléte is, akik amellett, hogy értékes üdülőépületekkel gyarapították a települést, részt vettek annak a – mai szóhasználattal élve – civil életében is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában