Lenyűgöző zenei élmény

2 órája

A szívből szóló orgonamuzsika mindenkit megérint

A tűzkároktól sújtott rácalmási Szent István király római katolikus templom orgonája Mihály Péter Máté vezetésével újjászületett, újraélesztve a barokk zenei hagyományokat. A Glória kórus közreműködésével tartott szentelési ünnepség lenyűgöző zenei élményt nyújtott, bemutatva a művészet valódi erejét és összetartó közösségét. – írja társoldalunk a duol.hu.

Feol.hu

A Glória Városi Kamarakórus 2020-ban alakult, és azóta aktívan részt vesz egyházi szolgálatokban

Fotó: Laczkó Izabella

Mit lehet tudni a rácalmási Szent István király római katolikus templom orgonájának felújításáról az ön olvasatában? 
– 2023. március 4-én hívtak el először átvizsgálni az orgonát. Ez egy Németországból származó gyakorló hangszer, nyolc plusz három regiszteres, hárommanuálos, pedálos, mechanikus csúszkaláda rendszerű, többféle diszpozícióval. A fő művön barokk színárnyalatokat találunk, ami különleges hangzást biztosít. Két évvel ezelőtt tűz ütött ki a templomban, ami komoly károkat okozott az orgonában, ezért vált szükségessé a felújítás. Több orgonaműhellyel kezdtünk dolgozni, többek között Budaörsről és Pécsről is kaptunk ajánlatot, de végül a móri műhely ajánlatát fogadtuk el. Az orgona szétszedésekor kiderült, hogy nemcsak a tűzkárokat kell helyrehozni, hanem korábbi hibákat is ki kell javítani.

Mi volt az ön szerepe ebben a felújításban? 
– Orgonaművész vagyok, az angliai Birminghamben végeztem mesterfokozaton. Három és fél éves koromtól kezdve játszottam különböző templomokban, így régóta szoros kapcsolatom van a zenével. A felújításban az egyházkerület karnagyaként vettem részt, mivel sem a képviselő-testületnek, sem másnak nem volt tapasztalata az orgonafelújításban. Ez már a tizenharmadik orgona volt, amelynek felújításában részt vettem Magyarországon. Az orgonaművészek és orgonaépítők munkája sok közös elemet tartalmaz, ezért is fontos a művész jelenléte a hangolásnál és a többi folyamatnál is.

_LI_9581
A székesfehérvári kötődésű Mihály Péter Máté orgonaművészként végzett mesterfokozaton és az orgona- felújításban az egyházkerület karnagyaként vett részt
Fotó: Laczkó Izabella

Milyen kihívásokkal kellett szembenézniük a felújítás során? 
– A tűzkárok mellett kiderült, hogy az orgona eredeti összeszerelésekor is több hibát ejtettek. Például a mechanikával rendelkező klaviatúrának a súlyait kifelejtették, amit most újraöntöttünk. Az intonációt sem a templom akusztikájához készítették el, így ezt is korrigálni kellett. A felújítás után az orgona a Székesfehérvári Egyházmegyében egyedi barokk hangszínekkel rendelkezik. A templom kiváló akusztikájának köszönhetően a rácalmási orgona koncertfelvételekre is alkalmas.

A Glória kórus is részt vett az orgonaszentelésen. Mit lehet tudni a kórusról? 
– A Rácalmási Glória Kamarakórus 2020-ban alakult, és azóta aktívan részt vesz egyházi szolgálatokban. A kórust Gyalus Boglárka vezeti, és tizennyolc tagból áll. Többen közülük más kórusokban is énekelnek. Amikor Csaba atya mellé kerültem, akkor ismerkedtem meg a kórussal, és azóta is együtt dolgozunk. A repertoárunk folyamatosan bővül, saját szerzeményeim is bekerültek a műsorukba.

Hogyan zajlik önöknél a műhelymunka, hogyan állítják össze a repertoárt egy ilyen eseményre? 
– Az ilyen szentelési liturgiák szigorú szabályok szerint zajlanak, de mindig igyekszünk színesebbé tenni. Pár hónappal az esemény előtt összeülünk, és végiggondoljuk, hogyan lehetne harmonikusan összefűzni a darabokat, hogy azok igazán megérintsék a hallgatóságot. Így kerültek be különleges darabok is, mint például szenteléshez kivonuláshoz a dobbal aláfestett mű. De az elmúlt decemberre is kivételes koncertprogramot állítottunk össze, ahol gyertyákkal vonultunk be, és a teljes sötétségből világosságba torkollott a koncert.

A felújítás után a templom kiváló akusztikájának köszönhetően a rácalmási orgona koncertfelvételekre is alkalmas
Fotó: MPM

Mikor láthatja, hallhatja legközelebb önöket a közönség? 
– Október 2-án Rácalmáson lesz egy orgonakoncert, ahol szóló hangszerekkel és az orgonával együttműködve mutatjuk be a hangszer szépségét. Kővári Péter, a Tihanyi Bencés Apátság orgonaművésze is részt vesz majd a koncerten. Fontosnak tartom, hogy több figyelmet fordítsunk kortárs zeneszerzőink műveire, mert így tudjuk megszólítani a ma emberét a saját nyelvén. A zene egy univerzális nyelv, amely bárhol, bárkinek szólhat. Ha szívből adjuk elő, amit játszunk, az mindenkit megérint, a részese szeretne lenni és véleményem szerint ez az igazi művészet.

Forrás: Török Tímea / duol.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában