Őrjöngött a közönség

2 órája

Lovagi torna: Zseniális show-t csinált a Szent István Király Múzeum (galéria, videó!)

Ádámok csatáját, azaz Búrtelep és Ráchegy összecsapását hozta a II. Szent István Torna aranymeccse Székesfehérváron. A közönség őrjöngött, tapsolt és önfeledten szurkolt bajnokainak a döntőben és a délután során. A nézők nem megrendezett küzdelmeket, hanem valódi, teljes erőbedobással küzdő lovagokat láthattak, akik több mint 30 kg-os páncélban, középkori fegyverekkel harcoltak városrészük dicsőségéért.

Kecskés Zoltán

Micsoda nap, micsoda küzdelmek. A Lovagok napja teljes sikert aratott Székesfehérváron.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A Szent István Király Múzeum jóvoltából első ízben megrendezett Lovagok napja nem is sikerülhetett volna jobban! Mosolygós arcok, vállalkozó kedvű szorgos kezek alkothattak kedvükre a foglalkozásokon. Egyfajta középkori időutazás volt a koronázó város történelmi belvárosában. 

Középkori mesterségekbe is bepillanthattak a kilátogatók
Fotó: Fehér Gábor / FMH

Egész napos kézműves foglalkozásokkal várták a kilátogató családokat, akik kipróbálhatták a középkori mesterségeket, játékokat, miközben zenei, színházi és harcművészeti bemutatókat is láthattak. Kora délután aztán bemutatkoztak a különböző városrészek lovagjai is, hogy aztán elkezdődhessen az öldöklő küzdelem karddal és pajzzsal, sőt, még az acélöklök is záporoztak a Városház téri ringben. 

A lovagok emberfeletti teljesítménye a fülledt melegben, a több mint 30 kg-os páncélban hamar kivívta a nézők elismerését, akik tapssal, hangosan buzdították bajnokaikat. Agresszív, küzdelmes és egyben nemes párharcokat láthatott a nagyérdemű. Az aranymeccset Bányai Ádám (Búrtelep) és Újvári Ádám (Ráchegy) vívta, amiből végül az utóbbi jött ki győztesen, a bronzmérkőzést Tompits Gergely (Palotaváros) nyerte.

Öröm az arcokon, bármerre néztünk mosolygós embereket láttunk
Fotó: Fehér Gábor / FMH

A II. Szent István Torna legjobbja, a már említett Újvári Ádám abban a kegyben részesült, hogy neve felírásra került a Bajnokok Krónikájába és hazaviheti azt a vándorkupát, amely egy ritkaságszámba menő helyi ereklye, a Siklósi Gyula által megtalált „dreihauseni" serleg másolata. A győztesnek járó díjat Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója és Kovács Loránd Olivér szakmai igazgató adta át. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában