Bulvár-celeb

2 órája

Hatalmas bajt jelezhet, ha nincs még 40 és kopaszodik

A hajhullás nagyon komoly egészségügyi figyelmeztetés is lehet. Szerencsére rátaláltak a kopaszodás ellenszerére – egészen véletlenül...

MW

A korai hajhullás intő jel lehet

Forrás: Shutterstock

Fotó: Pixel-Shot

Indiai kutatók készítettek egy tanulmányt az örökletes hajhullásról, amely gyakori jelenség a férfiak körében, és a pubertás után bármikor bekövetkezhet. Kétharmaduk 60 éves kora után tapasztalja meg, de ha sokkal korábban jelentkezik, az komolyabb betegségek jele lehet: a 40 éves kor előtti hajhullás és őszülés 

akár 5,6-szorosára is növelheti a szívbetegségek, különösen a koszorúér-betegség kockázatát.

A tanulmány feltárta, hogy a korai hajhullás és őszülés gyakrabban fordul elő koszorúér-betegségben szenvedő férfiaknál. Ez arra utal, hogy a hajhullás nem csupán esztétikai probléma, hanem fontos egészségügyi figyelmeztetés is lehet.

Fantasztikus felfedezés

A fenti felismerés új irányt nyithat a korai diagnózisban és a megelőzésben is. Egy másik izgalmas felfedezés a 2-dezoxi-D-ribóz (2dDR) nevű természetes cukor alkalmazása. 

Ez a cukor ugyanis elősegíti az új erek képződését, ami a haj növekedését is serkentheti.

Egereken végzett kísérletek során a 2dDR használata javította a haj újbóli növekedését, ami új lehetőségeket kínálhat a hajhullás kezelésében. 

Jelenleg csak két FDA ( Food and Drug Administration) által jóváhagyott gyógyszer létezik a hajhullás kezelésére, így a 2-dezoxi-D-ribóz cukor természetes és hatékony alternatíva lehet, amely fokozhatja a szőrtüszők vérellátását, így ösztönözve a hajnövekedést - írja cikkében a Mandiner. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!