Polgármesteri elismerésben részesült a Tóparti Gimnázium igazgatója a tanévnyitón (galéria)

Az új tanévvel immáron hivatalosan is birtokba vették a diákok és tanárok a felújított Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumot, melynek fejlesztésére a Modern Városok Programban került sor. Az iskola nyáron költözhetett vissza az épületbe, így a 2024/25-ös tanévnyitóra is ott került sor péntek délután, amelyen Vizi László Tamásné főigazgató Polgármesteri Elismerő Emlékérmet vehetett át.

Gombor Lili

Vizi László Tamásné főigazgató Polgármesteri Elismerő Emlékérmet vehetett át Cser-Palkovics Andrástól

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Ünneplőbe öltözött diákokkal telt meg a nyár utolsó hétköznapján, augusztus 30-án a Tóparti Gimnázium megújult épülete. A felújított épület átadására már korábban sor került, az ünnepi öltözék ezúttal az új tanév köszöntésének szólt. A Székesfehérvár Önkormányzatával közösen szervezett tanévnyitón jelen voltak Székesfehérvár országgyűlési és közgyűlési képviselői, az oktatásért felelős intézmények vezetői, valamint a Tóparti Gimnázium tantestülete és diákjai.

Az ünnepségen részt vett Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár, aki beszédében elmondta, hogy az elmúlt időszakban sokat dolgoztak azért, hogy a lehető legjobban kezdődhessen el a tanév. – Nagyon sokat dolgoztak a városban azért, hogy ma itt lehessünk, s méltó módon tudjuk megünnepelni a tanévkezdést. Új iskolát építeni, iskolát felújítani a jövőbe vetett hit mintája. Olyan, mint amikor fát ültetünk. Olyan, mint amikor pedagógusként bemegyünk az iskolába és gyermekeket nevelünk, tanítunk. Magyarország kormánya elkötelezett a családok irányába, és a családokhoz szorosan hozzátartozik a köznevelés is. Ezért fontos, hogy ne csak épületeink, hanem tanulóink, pedagógusaink, megfelelő tartalmaink és eszközeink is legyenek!” – fogalmazott az államtitkár.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Cser-Palkovics András polgármester külön köszöntötte Balsay István korábbi polgármestert és Szűcs Sándort, az iskola egykori igazgatóját, akiknek döntő szerepük volt a Tóparti Gimnázium megalapításában. Cser-Palkovics András ünnepi köszöntőjében arról beszélt, hogy hétfőn 1051 diák kezdi meg az általános iskolai tanulmányait a városi iskolákban, és közel 3500 fiatal számára indul a középiskola. – Köztük sok fehérvári és nem fehérvári is van, így amikor az iskolákról beszélünk, akkor az érinti Székesfehérvárt és az agglomerációt is. Ezért fontos, hogy az intézményeket időről időre felújítsuk, és ha szükség van rá, akkor bővítsük – fogalmazott a polgármester, hozzátéve, hogy 2022 óta mintegy 30 milliárd forintot költöttek, és költenek ezekben a hetekben is a fehérvári iskolák felújítására. – Ez egy óriási összeg! Köszönet Magyarország kormányának, hiszen a legjelentősebb forrást nyújtotta a Modern Városok Program keretében. Köszönet az európai közösségnek, hiszen az unió is biztosított forrást, és bízom abban, hogy hamarosan azok a támogatások is megérkeznek, melyekből újabb iskolákat tudunk megújítani – mondta el Cser-Palkovics András, egyúttal megköszönve a kivitelezők munkáját, a gimnázium munkatársainak és diákjainak türelmét is.

Vizi László Tamásné főigazgató számára Polgármesteri Elismerő Emlékérmet adott át az intézmény irányítása és a felújítása érdekében végzett kiemelkedő szakmai munkájáért, támogató együttműködéséért. Vizi László Tamásné az elismerés átvétele után elmondta, hogy nagyon bízik abban, hogy továbbra is együtt tudnak dolgozni: – Megígérem, hogy amennyi az erőmből hozzátehető, azt hozzá fogom tenni, s egy olyan nagyszerű tantestülettel, mint amivel a Tóparti Gimnázium rendelkezik, mindannyian mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a lehető legjobbat tudjuk adni azoknak a gyerekeknek és szülőknek, akik ránk bízták őket – fogalmazott a főigazgató.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A polgármesteri köszöntő után a gimnázium tanulói  különleges tapsjátékkal mondtak köszönetet az iskola felújításáért, majd komolyzenével, novellával és versekkel színesítették az ünnepi műsort.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Vizi László Tamásné főigazgató az új tanévet megnyitó beszédében visszatekintett a Tóparti Gimnázium 35 éves történetére. – Ki gondolta volna 35 évvel ezelőtt, hogy egy frissen induló gimnázium néhány év elteltével a város és az ország egyik legelismertebb, legkeresettebb, legjobb eredményeit felmutatni tudó köznevelési intézményévé válik. Céltudatos tervezés, kitartás, elkötelezett, tanulóbarát, a szülői közösséget partnernek tekintő munka van ezen eredmények mögött. A Tóparti mára fogalommá vált. Mondhatni márka lett. Köszönöm a beruházás anyagi feltételeinek biztosítását, a kivitelezést, és köszönöm a sok segítséget, támogatást. Köszönöm a változó feltételekhez való alkalmazkodást, türelmet, kitartást – fogalmazott az főigazgató, hozzátéve, hogy Székesfehérvár ősi iskolaváros: sok ezer fiatalnak innen indult a pályája, karrierje. – Nekik ez a város az otthonuk, ide kötik őket a gyökereik. Még akkor is, ha sorsuk, élethelyzetük máshova is vezérelte őket. Az alapokat itt kapták. A város iskoláiban, ahol mindig példaértékű nevelő és oktató munka folyt. Ennek megőrzése és továbbvitele a ma nemzedékének feladata és felelőssége! Tiszteljük tanár elődeinket, legyünk büszkék városunkban végzett tanítványainkra, őrizzük meg Székesfehérvár iskolavárosi hagyományait, s tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy mai diákjaink legalább olyan sikeresek legyenek, mint az előttük járó nemzedékek. Indítsuk ezen gondolatokkal és célokkal az új tanévet – mondta el Vizi László Tamásné.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában