Csodás program

13 órája

Kalandos budapesti út: a Vigyázó Kéz gyermekei így kirándultak

A Vigyázó Kéz Gyermekvédelmi Egyesület fiatal támogatottjai nagy kalandban vehettek részt az elmúlt napokban: aligátorok, békák és legókockák bűvöletében töltötték a saját családjuk nélkül élő gyerekek a napjukat Budapesten.

S. Töttő Rita

Fotó: Vigyázó Kéz

Budapestre indultak a minap a Vigyázó Kéz Gyermekvédelmi Egyesület támogatottjai Székesfehérvárról: a szervezet, s annak vezetője, Janó Andorné a saját családjukból kiemelt gyerekek számára tudott olyan kirándulást biztosítani, amelyre aligha lett volna másképp lehetőségük a gyerekeknek.

a Vigyázó Kéz gyermekei így kirándultak
Fotó: Vigyázó Kéz

– A dán Grundfos Alapítványa finanszírozásában és a gyermekszerető székesfehérvári Grundfos Kft. önkénteseinek  jóvoltából egy „csodás” – ezt a kis Maja mondta – programban lehetett részük a saját családjuk nélkül nevelkedő 8-14 év közötti  gyermekeknek – árulta el Janó Andorné, akinek beszámolójából kiderül: korán reggel indultak el a gyerekekkel a székesfehérvári vasútállomásról, hogy Közép-Európa egyik legnagyobb tengeri akváriumát, a cápás állatkertet felfedezzék.

– A Tropicarium-Óceanáriumban láthattunk különböző cápákat, aligátorokat, egzotikus hüllőket és kétéltűeket, kis majmokat, színpompás madarakat, és több száz színes halfajt. Ámulatba ejtő a cápaakvárium alatt húzódó látványalagút, ahol szó szerint karnyújtásnyira úszott el előttünk a tigris- és a barna szirtcápák sora. De láttunk korallokat, óriás- és a környezetükhöz színben is alkalmazkodó kígyókat is – foglalta össze az élményeket a szervezet vezetője. – Éppen akkor kezdett zuhogni az eső, amikor az esőerdőt bemutató kiállításhoz értünk. Az állandóan nedves környezetben nem csak az aligátorok, a nyílméregbékák, de a víz alatti és feletti trópusi növények is remekül érzik magukat. Mégis a legnagyobb sikere a rájasimogató akváriumnak volt, ahol a támogatott gyerekeink különös élményként érezhették meg, saját kezükkel, milyen is rájákat, halakat simogatni.

a Vigyázó Kéz gyermekei így kirándultak
Fotó: Vigyázó Kéz

A kirándulásról természetesen a fagylaltozás sem maradhatott el, amely ezután korántsem ért véget. A gyerekeket ugyanis ezt követően a KockaPark élményközpontjába vitték. – Több tízezer legó között játszhattak, ami minden kicsi és nagyobbacska álma volt idáig. Magyarország legnagyobb legós terepasztalain, interaktív módon fedezhető fel a minden látogatót lázba hozó kiállítás. Lenyűgöző, valósághű épületeket, működő járműveket, a gyerekek által jól ismert filmjeleneteket, életképeket láthattunk legó elemekből.

A gyerekek kis csoportokban fedezték fel az önkéntes kísérőkkel – Ágival, Ginával, Ildikóval, Liával, Sándorral és Vilmossal – a terepasztalokat – tudtuk meg, ahogy azt is: a tengernyi felhasználható legó kockákat és alkatrészeket boldogan vették szemügyre a gyerekek. – Ezekből külön-külön és közösen is létrehoztak valami számukra újat a gyerekek, sőt, egy általuk épített kis figurát ajándékként haza is vihetett mindenki. A Grundfos munkavállalói azonban nem csak legóztak, hanem sokat beszélgettek, sakkoztak, játszottak is a résztvevőkkel. Így tartalmas élményekkel és emlékekkel indulhattak haza a Vigyázó Kéz gyermekei a kalandos budapesti útról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában