Eltűnt tudóst kerestek az MCC-ben a Kutatók Éjszakáján (galéria)

Két interaktív programmal készült a fehérváriaknak az MCC Székesfehérvári Képzési Központja péntek este a Kutatók Éjszakáján. Az egyik kihívást egy szabadulószoba jelentette, ahol egy eltűnt tudós nyomára kellett bukkanni, míg egy bioszlaborban banán DNS-t vizsgálhattak a résztvevők.

Gombor Lili

Furfangos feladatok vártak kicsikre és nagyokra egyaránt

Fotó: Gombor Lili / FMH

Már megszokhattuk, hogy az MCC Székesfehérvári Képzési Központja időről időre színvonalas és különleges tudományos előadásokra várja mindazokat, akik érdeklődnek a világ és annak folyamatai, jelenségei iránt. Pénteken azonban újabb programnak adtak otthont, hiszen idén az MCC is csatlakozott a Kutatók Éjszakája programsorozathoz. Ennek keretében a székesfehérvári központ két interaktív programmal készült az érdeklődőknek, ugyanis az MCC-nél kiemelt hangsúlyt kap a tapasztalat, az élménypedagógia – mondta el Östör Annamária, az MCC Székesfehérvári Képzési Központjának vezetője.

– Az előadások mellett fontosnak tartjuk, hogy az elméleti tudnivalókat a gyakorlatban alkalmazva is bemutassuk. Például a DNS-ről szóló előadásunk részeként a résztvevők banán DNS-t is vizsgálhattak. Az elmélet és a gyakorlat találkozása akár a kutatói, tudományos pálya felé is terelheti majd a fiatal érdeklődőket – fűzte hozzá a központ vezetője. 

Az egyik interaktív feladat során egy eltűnt tudóst, Ló Gikát kellett megtalálniuk azoknak, akik nem riadtak vissza a szabadulószobától. A megfejtéshez különböző állomásokon kellett végighaladniuk a résztvevőknek, akikre mindegyik pontnál egy-egy feladat várt. Ezek jó része kémiai ismereteket igényelt, de mindegyik feladathoz járt némi segítség is. Akik pedig sikerrel vették az akadályt vagy éppen jobban érdeklődtek a biológia iránt, azokat az örökítőanyagról szóló előadás várta, melynek során a szóban elhangzó ismeretek és érdekességek egy részét aztán a gyakorlatban is kipróbálhatták a résztvevők. Az MCC-s oktatók, egyetemi hallgatók vezette programok nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is megannyi érdekességgel szolgáltak.

Nem kell aggódniuk azoknak sem, akik ezúttal lemaradtak a programokról, hiszen az MCC országszerte folyamatosan lehetőséget biztosít a tudomány világában való bekapcsolódásra akár hallgatóként, akár kutatóként. Az MCC Székesfehérvári Képzési Központjainak aktualitásairól és további előadásairól és képzéseiről itt olvashatnak bővebben.

Az MCC mellett Székesfehérváron számtalan más programra is sor került a Kutatók Éjszakáján. Soha ennyi élménnyel nem várták még a vármegyeszékhelyen a tudomány iránt érdeklődőket: idén huszonhat program közül lehetett választani. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Karán az érdeklődők kipróbálhatták a retro számítógépes játékkuckót, vagy éppen megismerkedhettek egy élvonalbeli kutatással: néhány hete került pályára az a műhold, amelyet az Óbudai Egyetem kutatóinak közreműködésével fejlesztettek. Míg a Székesfehérvári Tudományos és Innovációs Park kutatási eredményeit bemutató előadáson a „Mi fán terem a digitális ikerpár, és hogyan lehet egy ilyet kifejleszteni?” kérdésre kaphattak választ.

Mindemellett volt interaktív prevenciós előadás a Prosperis Alba Kutatóközpontban, a vendégcsillagokról és az űrmérnöki képzésről szóló előadás a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóban, sőt, a Harman Becker Kft. gyárában autóhifi rendszerekkel is megismerkedhetett a közönség, aki akár az Alba Innovár robotjával, Pepperel táncolhatott is.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában