Arcanum

2 órája

Fejér évfordulós emlékei

Szanyi-Nagy Judit

Elkészült, mert akarták

Sokan, sokszor sürgették Soponyán az új óvoda létrejöttét. „A gyermekintézmény elővarázsolására születtek különböző variációk, mígnem a végső elhatározás megszületett: az 1959-ben épült iskolát – mivel annak bővítésére nem kerülhetett sor –, átalakítják óvodai célra. Nem régi keletű ez a döntés, hiszen az átépítési engedélyt május körül kapták kézhez. És ma már arról szól a hír: szombaton, a községbeliek legnagyobb megelégedésére, Urbányi Béla csúcstitkár ünnepélyesen átadta a hatvankét kisgyermek birodalmát Kardos Gyuláné vezető-óvónőnek” – olvasható a Fejér Megyei Hírlap 1974. szeptember 8-án megjelent lapszámában. Majd így folytatódott: „– Elkészült, mert mindenki magáénak érezte az óvoda létesítésének ügyét. A termelőszövetkezet elsőként vállalta a legnagyobb munkát. Az építőbrigád Sverteczki Ferenc vezetésével, nagy szorgalommal és hozzáértéssel dolgozott – így Parrag József tanácselnök.”

Új gabonatárolók

„Fejér megyében újabb vállalatok pályáztak, a világbanki hitelprogramnak megfelelően, új gabonatárolók építésével. A Mezőgazdasági Tervező és Beruházó Vállalat megyei kirendeltsége legfrissebb jelentésében a »szerencsés« pályázók között szerepel a gabonaipar. A két cég beruházási osztályvezetője, Lajer Gyula (Agrober), Borsos János (gabonaipar) arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy zöld utat kapott a tervezett új móri gabonatároló és a lepsényi telep fejlesztése” – írta meg a Fejér Megyei Hírlap 1984. szeptember 9-ei lapszámában.

A királynők származása

„Egy új, történelmi ismereteinket gazdagító tábla került a székesfehérvári Romkert tőszomszédságában álló »lábasház« falára. A háromszor kétméteres tábla Magyarország királynéinak származási helyéről nyújt képet” – kezdte cikkét 1994. szeptember 9-én a hírlap. „Érdekesség, hogy mindezt egy fehérvári polgár, dr. Wilhelm Ottó orvos adományozta a városnak, az ajándékozó levél tanúsága szerint azzal a céllal, hogy az idelátogató turistákban, históriánkat tanuló diákokban tudatosítsa koronázó városunk jelentőségét, rangját.”

„Ezzel az ajándékkal egyúttal az is volt a szándékom, hogy újabb lendületet adjak Fehérváron az adományozó lokálpatriotizmusnak” – mondta el akkor az adományozó, Wilhelm Ottó a cikk tanúsága szerint.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában