Frissen Fejérből

2024.09.25. 16:00

Országos konferencia indult Székesfehérváron

Az 1944–1945. évi magyar hadieseményeiről szóló konferenciasorozat vette kezdetét szerda délelőtt a Fejér Vármegyei Levéltárban. A Honvéd Hagyományőrző Egyesület és a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Vármegyei Levéltára által szervezett hatrészes konferenciasorozat egyes alkalmai 2024 szeptemberétől 2025 májusáig kerülnek sorra Székesfehérvártól kezdve Debrecenen és Budapesten át egészen Szombathelyig.

Gombor Lili

A konferenciasorozat célja, hogy a nyolcvanéves eseménysorozat minden egyes helyszínén történteket feldolgozza

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

1940–1944. Harcok az ezeréves határ védelmében, Kárpát erődítés – Az Árpád-vonal, Harc Erdélyért – A tordai csata címmel tartottak konferenciát szerdán a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Vármegyei Levéltárában. A "80 éve történt" 1944–1945 magyar hadieseményei konferenciasorozat első tanácskozásának levezető elnöke Czetz Balázs, a Magyar Nemzeti Levéltár gyűjeményi főigazgató-helyettese volt. A konferenciasorozat célja, hogy a nyolcvanéves eseménysorozat minden egyes helyszínén történteket feldolgozza. Az előadások végigkísérik a Magyarország történelmi határai mentén folyó harcokat, katonai akciókat, kitekintést téve a határon túlra is. 

A megnyitón köszöntötte az előadókat és a közönséget a konferencia védnöke, Cser-Palkovics András, aki arról beszélt, hogy olyan eseményre emlékezünk, amelynek át- és túlélői még köztünk vannak. – Kötelességünk emlékeztetni arra, hogy mi történt elődeinkkel, a városunkkal. Vannak köztünk olyanok, akik az akkori eseményekről még személyes élményként tudnak nekünk mesélni. Fontos része az emlékezésnek és emlékeztetésnek, hogy mindezen eseményeket szakavatott emberektől ismerhetjük meg – fogalmazott Székesfehérvár polgármestere. 

A konferencián részt vevők előadást hallhattak Magyarország 1939–1944. évi eseményeiről, valamint Erdély 1940–1944. közötti hadtörténetéről, továbbá az ezeréves, történelmi határ megtartásáért vívott harcokról, a tordai csatáról, az erdélyi és a kárpátaljai katonatemetőkről, s végül a székesfehérvári kötődésű Hollósy-Kuthy László, magyar katonatisztről.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában