Program

2 órája

A Károlyi család asszonyairól tartottak előadássorozatot

„Nő, anya, társ. Asszonyok a Károlyi családban” címmel tartottak konferenciát október 9-én, szerdán a Magyar Nemzeti Levélár Fejér Vármegyei Levéltárában.

Déri Brenda

Károlyi család asszonyairól hallhattak előadásokat a résztvevők szerdán a megyei levéltárban

Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ahogy arra a program címe is utal a Károlyi család asszonyairól hallhattak előadásokat a résztvevők szerdán a megyei levéltárban, ahol jelen volt és köszöntőt mondott gróf Károlyi György is.

Beszédében elhangzott, hogy családukban mindig volt példa arra, hogy a nők megcáfolják azt a sztereotípiát, miszerint a régi időkben a elnyomásban éltek a férfiak által.

– Mindig voltak olyanok, akik felküzdötték magukat, szabadon és akartuk szerint cselekedtek és maradandót hagytak az utókorra. De nem csak a múltban, hanem a jelenben is vannak, akikre talán évtizedek múlva is emlékezni fognak. Feleségemre, Károlyi Angelicára biztosan, hiszen nagy mértékben neki köszönhető a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély kulturális élete és az ott zajló programok –.

Majd a gróf köszöntését követően kezdetét vette az előadássorozat, melynek első előadója Mészáros Kálmán történész volt, aki Károlyi Sándor támaszáról, Barkóczy Krisztináról beszélt. Kiemelte, általában azok az asszonyok, akikről szót ejtünk és emlékezünk nem Károlyinak születtek, hanem beházasodtak a családba és életet adtak a következő Károlyi generációnak. Mint mondta Krisztina mindössze 16, Sándor pedig 18 éves volt a házasságkötésükkor. Első szülött gyermekük László volt, jó néhány évvel később pedig megszületett lányuk Klára is – ismertette életútjuk főbb eseményeit a történész.

Gróf Károlyi György
Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A továbbiakban szó volt még Harruckern Jozefáról, Zichy Karolináról, Apponyi Franciskáról és Windischgrätz Máriáról. 

A konferencián azt is megtudtuk, hogy a júniusban nyíló ugyanezen című időszaki kiállítást a nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbítják, de erről később részletes tájékoztatást adnak.


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában