Balesetmentesen a hideg időben is!

2 órája

Autósoknak: hogyan készüljünk az őszi-téli szezonra? (videóval)

Az egyre hűvösebb időjárás beköszöntével az autóvezetőknek is fontos feladatuk van: fel kell készíteniük a gépjárművüket az őszi-téli szezonra.

Bokányi Zsolt

Ifj. Tósoki György már a téli szezonra készíti fel az autókat

Fotó: Bokányi Zsolt / FMH

Mi szakértői segítséget kértünk a témában, így megkerestük Sárbogárd kedvelt és talán az egyik legjobban felszerelt autószerelő műhelyét, ahol apáról fiúra öröklődik a szakma szeretete. Idősebb Tósoki György a cikk végén található videóban való szereplést inkább meghagyta fiának, de elmondta 1985. 01.01-én nyitottam meg műhelyemet, ami azóta is változatlan helyen üzemel. Már közel egy évtizede fiammal kiegészülve dolgozunk, aki ugyancsak autószerelő és Közlekedés gépész technikusi végzettséggel is rendelkezik, azonfelül egy Közlekedésmérnök diplomával. A videóban összefoglalva és rövidebben, de itt most részletesebben is nézzük át, mire kell felkészülnünk az érkező időszak előtt!

Autó szakértők
Apa és fia. Generációkon átívelő az autók és szakma szeretete
Fotó: Bokányi Zsolt / FMH

Örök és állandó téma, a téli gumiabroncs kérdése

Valljuk be, nem könnyű eligazodni ebben a kérdésbe, és sokaknak okoz fejtörést, hogy mikor váltsanak téli gumira, vagy váltsanak egyáltalán? A szakmai vélemény szerint, amikor az átlaghőmérséklet 7 °C alá csökken, a nyári gumik állapota folyamatosan romlani kezd, így előnyös, ha az első fagyok előtt már lecseréljük a garnitúrát. Ne feledjük, hogy egy elkopott gumiabroncs tapadása lényegesen rosszabb, így saját magunkra és a többi autósra is veszélyes, ha ezekkel indulunk útnak.

Óvatosan a fékezéssel, és ellenőriztessük az állapotát!

Esős, havas időben jelentősen megnő a fékút, amely egy nem megfelelően működő fék esetén életveszélyes helyzetet teremthet. Ha eddig nem tettük, ősz elején mindenképpen ellenőriztessük a fékek állapotát, vezetéskor pedig vegyük figyelembe a megváltozott időjárási körülményeket alacsonyabb sebességgel és magasabb követési távolsággal.

Látni és látszani, az örök szabály!

Ha azt észleljük, hogy a lámpáink, tehát a fényszórók, a féklámpák és a tolatólámpák nem, vagy csak hibásan működnek, haladéktalanul javíttassuk ki a hibát! A hibák kijavítása mellett természetesen a tisztaságra is ügyelnünk kell: rendszeresen tisztítsuk meg a szélvédőt a falevelektől és más szennyeződésektől, és cseréljük az ablakmosó folyadékunkat télire!

Ellenőrizzük a fűtést!

Még a szezon kezdete előtt ellenőrizzük a fűtés, az ülésfűtés, a termosztát és a szellőzőrácsok állapotát! Emellett természetesen a téli szezonban is gondoskodjunk a klíma szakszerű kitisztíttatásáról, főleg, ha rendszeresen használjuk azt a szélvédő párátlanítására.

„Fagyállóval feltöltve!”

Mindenki ismeri a régi szlogent, de biztosan fel van töltve? A hideg idő beköszönte előtt, különösen is érdemes akár egy benzinkúton, akár megszokott autószerelőnk segítségével leellenőrizni, tényleg igaz e a fenti szlogen? 

Figyelmesen és körültekintően közlekedjünk a téli időszakban

A megváltozott időjárási és látási viszonyok nemcsak az autósokat, de a gyalogosokat is érintik, ezért a balesetek elkerüléséhez különösen oda kell figyelnünk a járdán és átkelőhelyeken közlekedőkre. Ne feledjük, hogy esős, jeges vagy havas időben a gyalogosok számára olyan, mindennapi dolgok is nehezítik az észlelést, mint egy kapucni vagy egy esernyő, arról nem is beszélve, hogy a pocsolyák és az elcsúszás elkerüléséhez jellemzően lehajtott fejjel kell közlekedniük. Ha zebrához érünk, a fényszóróinkkal jelezzük egyértelműen a lassítási szándékunkat, és természetesen igyekezzünk elkerülni az út széli pocsolyákat, amelyek igen bosszús helyzeteket teremthetnek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában