Világszerte mintegy 733 millió ember éhezik.

2 órája

Élelmezési Világnap magyar javaslatra (videó)

Az esemény célja a nemzetközi összefogás és a kormányok mozgósítása a világ jelentős részét sújtó élelmezési problémák megoldására.

Bokányi Zsolt

Ne feledjük mennyire nagy ajándék a terített asztal és a mindennapi betevő

Fotó: Facebook

Az élelmezési világnapot minden évben a FAO alapításának évfordulója alkalmából ünneplik. A FAO 1979-ben Rómában ülésező konferenciáján Romány Pál magyar mezőgazdasági miniszter határozati javaslata alapján nyilvánította október 16-át élelmezési világnapnak, ezzel emléket állítva a szervezet 1945-ös megalakulásának. Mondhatjuk természetesen, hogy az esemény nem mostanában volt, a probléma pedig nem hogy megoldódni látszana, hanem sajnos félelmetes ütemben nő az éhezők száma a világban. De éppen ezért különösen is fontos, hogy ne feledjük mennyire nagy ajándék a terített asztal és a mindennapi betevő! Nézzük a tényeket: 

  • A bolygónkon megtermelt élelmiszer 32%-a kerül a kukába vagy más módon vész kárba, a pazarlás a klímaváltozásra is jelentős hatással van.
  • A konfliktusok és az erőszak az elhúzódó éhezés legfőbb okozói. 2023-ban a súlyosan éhezők majd fele volt konfliktusban érintett: 20 országban közel 135 millió ember.
  • Mintegy 2,8 milliárd ember nem engedheti meg magának az egészséges táplálkozást.
  • A férfiakhoz képest a nők 1,3%-kal nagyobb valószínűséggel éheznek.
  • Szerte a világon több mint 1,6 milliárd nőt és gyermeket sújt valamilyen vitamin- vagy ásványianyag-hiány.
Élelmezési világnap
Iker János étteremvezető és felesége
Fotó: Bokányi Zsolt / FMH

Iker János étteremvezetővel készített podcast csatornánkon meghallgatható – FEOL Podcast – beszélgetésünkben is a világnapra koncentráltunk. A kiváló szakember, aki több évtizede dolgozik már a vendéglátásban Sárbogárdon, a tudatosságra hívta fel a figyelmet! Kihangsúlyozta, az úgynevezett impulzus vásárló helyett legyünk inkább tudatos vásárlók, így az élelmiszer pazarlás csökkenthetővé válik, és tudjuk jól, az élelmiszerek félelmetes mennyisége landol a kukákban a világ azon részein, ahol a jólét lakozik! Ne feledjük, az élelem a legalapvetőbb emberi szükséglet közvetlenül a levegő és a víz után. A jeles nap alkalmából, egy gyorsan elkészíthető, sok salátával egészségesen fogyasztható, kimondottan finom és magyaros jellegű ételt készítettek nekünk feleségével, mégpedig a Sárbogárdi Aprópecsenye nevű egytálételt. Az étel elkészítésről egy videóval kedveskedünk a világnap alkalmából, a hozzávalókat pedig itt is közöljük: 

A Sárbogárdi aprópecsenye
Fotó: Bokányi Zsolt / FMH

A Sárbogárdi aprópecsenye hozzávalói: 

5dkg. Szalonna

Fél fej vöröshagyma

2 gerezd foghagyma

18 dkg. karaj

1 dl. alaplé

20 dkg. Sült burgonya

Ízlés szerit: só, bors, pirospaprika. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában