Veszélyes

2 órája

Gázszag a lépcsőházban? Ezt kötelező tenni, ezt pedig tilos!

Gázszag a lépcsőházban? Valaki sütővel fűt otthon? Szivárog valahol a gáz? A hirtelen jött hideg idő beköszöntével megszaporodnak a hasonló veszélyes helyzetek. Mit tegyünk és mit tilos tenni gázszag esetén? Erről is kérdeztük a szolgáltatót.

S. Töttő Rita

Forrás: Shutterstock

Kérésre néhol már elindult a fűtés, máshol még várnak a hidegebb időkre, de a fűtési szezon „előszobájában” mégiscsak gyakrabban vetemednek az emberek arra, hogy alternatív módszerekkel melegítsék fel a lakást. Ezeket még csak felsorolni sem érdemes, ötleteket ugyanis nem szeretnénk adni, de azért azt meg kell jegyezni: ahol gázalapú alternatív megoldást választanak, ott bizony nagy a kockázat! Ilyen például az, amikor a gázsütőt kapcsolja be valaki azért, hogy egy kicsit felmelegítse a lakást… Tudnának erről mesélni a gázszolgáltatók és a katasztrófavédők, amikor egy-egy bejelentés érkezik hozzájuk azért, mert valaki gázszagot érzett a társasházban. A lépcsőházakban terjengő gázszagot ugyanis mindenki felismeri, legfeljebb félve attól, hogy vajon mit szólnak hozzá, ha kihívja a felügyeleti szerveket, nem tesznek semmit. Pedig bizony komoly veszélynek teszi ki a fázós lakótárs a komplett háztömböt, ha úgy fűt a sütővel, hogy közben észre sem veszi: valahol szivárog a gáz! Már az idei fűtési szezon előtt került sor hasonló vonulásokra és mérésekre a fehérvári lépcsőházakban, s bizony volt, hogy bebizonyosodott: egyes lakások előtt a levegőben lévő gáz mennyiségének sokszorosát mérték a szakemberek. Hogy ez milyen kockázat és mit tehet az, aki gázszagot érez, arról a legilletékesebbet kérdeztük, az E.ON-t. A szolgáltató, egyébként joggal, azonnal leszögezte: hiába kint érezzük a gázszagot, a lakóingatlanok belső gázhálózata, a gázkészülékek karbantartása nem tartozik a hatáskörébe. Azok biztonságos üzemeltetése a tulajdonos feladata. És tegyük hozzá, felelőssége is! Az E.ON Hungária Csoport ugyanis, a Közép- és Dél-dunántúli szolgáltatási területén a közcélú gázhálózat üzemeltetését, karbantartását, valamint ellenőrzésért végzi.

Levegő – az kell

A belső hálózatokért tehát mindig a tulajdonos felel – az E.ON ezért felhívja a figyelmet: a  gázkészülékek rendszeres karbantartásával, nemcsak a veszélyes helyzeteket tudjuk megelőzni, hanem energiamegtakarítást, és a gázkészülékek éllettartamát is meghosszabbíthatjuk. Ez az ellenőrzést, az erre jogosult gázszerelői igazolvánnyal rendelkező vállalkozókkal célszerű évente elvégeztetni. 

Mindezek mellett, a gázkészülékek biztonságos működtetéséhez elengedhetetlen feltétel a megfelelő légellátás biztosítása – hívják fel a figyelmet a szakemberek. Ne takarjuk el ezért a lakásban található szellőzőrácsokat, légbeeresztőket, csak azért, mert ott „jön a cúg” vagy hogy azzal is bent tartsuk a meleget!  Ezek eltakarása ugyanis veszélyeket rejthet, hiszen ezek segítik az ingatlan légellátását. Ezzel összefüggésben meg kell említeni azt a gyakori helyzetet is, amikor egy ingatlanban kicserélik a nyílászárókat – ebben az esetben ugyanis változnak a gázkészülékek légellátási feltételei! Ez esetben mindenképpen hasznos gáztervezésre jogosult szakember vagy gázszerelésre jogosult kivitelező megkeresése, hívja fel a feol.hu olvasóinak figyelmét az E.ON. Azt is elárulják, miért: a nem megfelelő légellátás tökéletlen égést eredményez, ami pedig CO (szénmonoxid) gáz keletkezését vonja maga után. Az alacsony koncentráció megjelenésével a helyiség levegőjében egészségre káros, vagy nagyobb térfogatszázalékban életveszélyes, akár halálos is lehet. Ennek időbeli észlelése, jelzése is nagyon fontos! 

Minden helyiségben javasolt, a CO jelenlétet kimutató és jelző CO érzékelőt beszerelni, tudjuk meg a szakemberektől, ahogy azt is: a kereskedelmi forgalomban lévőket a katasztrófavédelmi hatóság bevizsgáltatja, annak honlapján tájékozódhatunk a minősítésükről.

Supply,Ventilation,On,A,Plastic,Window,,A,Woman's,Hand,In
Gázkészülékek biztonságos működtetéséhez elengedhetetlen feltétel a megfelelő légellátás biztosítása.
Forrás: Shutterstock

 Milyen a gázszag?

A földgáz színtelen szagtalan gáz, ezért szagosítják, amelynek a szaga erőteljes, a záptojásra emlékeztet. A levegőnél könnyebb, ezért felfelé törekszik. Szaglószervünkkel a gáz jelenlétét meg lehet állapítani a helyiségben. A pontos helyének és mértékének megállapítása szakember által, műszeres szivárgás ellenőrzéssel történik, ezért, ha bárki ilyet tapasztal, azonnal zárják el a gázmérő előtti főcsapot vagy ennek hiányában a készülék előtti elzárót – javasolja a szolgáltató.

Mit tegyünk és mit tilos tenni gázszag esetén?

Ilyen esetekben továbbá az ablaknyitás is elengedhetetlen! A lámpa felkapcsolása viszont kifejezetten tilos, hiszen a kapcsolóban keletkező elektromos ív belobbanthatja a felgyülemlett gázt! Ha kint a szabadban helyezkedik el az elektromos mérő, ajánlott az ingatlan áramtalanítása is, kapjuk a további tanácsokat.  

Amennyiben valaki gázszagot érez vagy gázszivárgást tapasztal,  haladéktalanul hívják a 06-80-301-301 hibabejelentő vonalat, javasolja az E.ON. Szakembereik ugyanis műszerrel megkeresik a „tömörtelenség” pontos helyét, és megteszik a szükséges intézkedéseket. A nap 24 órájában készenléti szolgálatot működtetnek, így az E.ON szakemberei a bejelentést követően a lehető legrövidebb idő alatt a helyszínre érnek és segítséget nyújtanak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában