Madárinfluenza

20 órája

Ismét megjelent a rettegett kór - megyénk is érintett!

A magas patogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Hajdú-Bihar és Fejér vármegyében elhullott nyári ludakból. A hatóság kiemelte: a járványvédelmi intézkedések szigorú és következetes betartásának fontosságát.

Kecskés Zoltán

Illusztráció: elhullott nyári lúdból mutatta ki a vírust.

Fotó: Gál Gábor / MW - fotótár

A Nébih honlapján hívta fel az állattartók figyelmét, hogy egy újabb madárinfluenza járvány megelőzése érdekében mindent meg kell tenni és a járványvédelmi intézkedések betartása minden baromfitartó számára kötelező!

Ennek értelmében a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az állatok almozására használt anyagokat is zárt helyen kell tárolni. A vírus vadon élő madárról baromfira történő terjedésének elkerülése érdekében kiemelt jelentőségű a szárnyasok és vadon élő madarak találkozási lehetőségének minimálisra csökkentése.

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a kérdéssel, hogy mit kell tenniük az állattartóknak amennyiben a háztáji baromfiállományban madárinfluenzára utaló tünetek jelennek meg: bágyadtság, étvágytalanság, idegrendszeri tünetek, váladék ürülése az orrból vagy hirtelen elhullás.
 

Vezető képünk illusztráció!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában