Tízből csak négyen mennek el szűrésre!

2 órája

Séta a mellrák megelőzéséért, a nagyobb esélyért (galéria)

Nem minden rákbeteget veszítünk el, de a gyógyuláshoz mindenkinek meg kell tennie a magáét – nagyjából ezzel a mondattal lehet összefoglalni annak az eseménynek a mondanivalóját, amely szombaton tizennyolcadik alkalommal hívta össze mindazokat, akik egy sétával fel kívánták hívni a figyelmet a mellrák megelőzésének fontosságára. Szép számmal voltak közöttük civil szervezetek képviselői és sportolók is. Az Egészségügyi Világszervezet október 1-jét a mellrák elleni küzdelem világnapjává nyilvánította.

Tihanyi Tamás

A résztvevők rózsaszín kitűzőket és léggömböket kaptak, ez a jelképe a mellrák elleni küzdelemnek, a megelőzés fontosságának

Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A betegség önvizsgálattal és szűréssel megelőzhető, illetve időben felfedezve még gyógyítható.

– Van egy mondás, amely szerint mellrákban ma már nem illik meghalni. Ha ez igaz volna, nem kellene itt lennünk! – szögezte le a sétát megelőzően a FEOL-nak Kovács Szilvia televíziós újságíró. – Ezt én az elmúlt hónapokban annyit hallottam, hogy felháborodtam. Az adatok ugyanis másról tanúskodnak: hazánkban évente körülbelül hét-nyolcezer új esetet regisztrálnak, és sajnos mintegy kétezren meghalnak, ez még mindig óriási szám. Pedig a betegség önvizsgálattal és szűréssel megelőzhető, illetve időben felfedezve gyógyítható.

Kovács Szilvia, a rendezvény „arca”, akit sokan nagy túlélőként is ismernek, felidézte a saját történetét. Kétgyermekes édesanyaként kapta a lesújtó diagnózist.

– Nekem idén van a kilencedik születésnapom, de egy barátnőmet, aki a korábbi rendezvényeken itt állt mellettem, legyőzte a betegség, két másik közeli nőismerősömet ugyancsak elveszítettem, pedig egyikük sem volt még ötven éves sem. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos az önvizsgálat, aki pedig meghívót kap mellrák szűrésre, mindenképpen jelenjen meg a mammográfiás vizsgálaton, mert egy sugárterápia, kemoterápia, a haj, vagy a mell elvesztése aránytalanul nagyobb traumával jár. Jelenleg a 45 és 65 év közötti korosztályt szűrik, de szerintem mindkét irányba ki kellene tágítani ezt a kört. Azt tapasztalom, egyre több a fiatal beteg, és fiatalabb korban sokkal agresszívebb és gyorsabb a kór viselkedése, terjedése. Azoknak ugyancsak komolyan figyelniük kell magukra, akik örökölhetik a betegséget. Ráadásul a mellrák férfiak esetében is előfordul, igaz, elenyésző, egy százalékban.

Elkeserítő képet mutatnak a statisztikák, mondta Östör Annamária tanácsnok (jobbra)
Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A sétálók a Városháza térről indultak el, a Fő utcán és a Mátyás király körúton haladtak végig, majd a a Liszt Ferenc utcán tértek vissza az Országalmához. A téren felállított sátorban mammográfiás szűrésre kérhettek időpontot azok a hölgyek, akik meghívóval érkeztek a rendezvényre.

– Kitartottunk ezzel a programmal, lehetett Covid-járvány, gazdasági nehézség, mi valamilyen formában ezt a napot mindig megrendeztük, mert nagyon fontos a figyelemfelhívás – emlékeztetett Östör Annamária egészségügyi, sport- és társadalmi fenntarthatósági tanácsnok. – Ez elsősorban a nőknek fontos, de nem akarunk senkiről elfeledkezni, reméljük, hogy a férfiakat is sikerül elérnünk, hiszen ők vigyáznak a hölgyekre. Elkeserítő képet mutatnak a statisztikák, ezért mindenkinek fokozottan át kell gondolnia, milyen szűrésre lenne szüksége, mi az, amit ő saját maga megtehet az egészségéért.  

A résztvevők rózsaszín kitűzőket és léggömböket kaptak, ez a jelképe a mellrák elleni küzdelemnek, a megelőzés fontosságának. Krisztián Erika, a vármegye tisztifőorvosa az eseményen arról beszélt, hogy hazánkban a népegészségügyi program keretében a 45 és 65 év közötti, fokozottan veszélyeztetett korosztályba tartozó nők kétévente kapnak meghívót mammográfiás vizsgálatra, de sajnos tíz hölgyből csak négyen veszik ezt komolyan és jelennek meg a rendelőben. Ő is a megelőzés fontosságát jelölte meg a legfontosabb feladatnak.

– Kezünkben van a korai felfedezés lehetősége és a gyógyulás esélye. Vigyük el magunkkal a megelőzés fontosságának gondolatát, próbáljunk másokat is meggyőzni, olyanokat, akik még hezitálnak, őket erősítsük meg abban, mi a helyes döntés. Nagyon elszomorító adat, hogy a megyében tízből csak négy nő él a szűrés lehetőségével, pedig korai felismeréssel sokkal nagyobb az esélye a gyógyulásnak.

Cser-Palkovics András polgármester idén is a sétálók között volt
Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Cser-Palkovics András polgármester a résztvevőket köszöntve rámutatott: az ilyen figyelemfelhívó akcióktól a város közössége erősebb lesz, és remélhetően együtt el lehet érni, hogy a szűrésen megjelenők aránya növekedjék, a négyből öt, hat, hét vizsgálatra jelentkező legyen.  

– Határozott feladatot kaptunk a tisztifőorvos asszonytól, mégpedig a figyelemfelhívás feladatát, és ezt ki-ki a saját közösségében is meg tudja tenni, a saját családjában, barátai között, vagy éppen ott, ahol jár a mindennapokban, egy közösségben, sport vagy kulturális eseményen – mondta a városvezető. Hozzátette: – Ezért lényeges, hogy minden esztendőben szép hagyománynak megfelelően ennyiféle közösség jön össze, sétál egyet a Belvárosban és közben egy jelentős veszélyre és problémára hívja fel a figyelmet. Köszönöm, hogy itt vannak velünk a nyugdíjas klubok tagjai és mások, még olyan sportolók is, akik bajnoki mérkőzést játszanak a hétvégén. Fontosnak tartották, hogy sétáljanak velünk egyet.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában