Valós eseményeket feldolgozó filmet láthatunk vasárnap

Sobor Antal Perelj, Uram! című regényének cselekménye 1849-ben játszódik. A valós eseményeken alapuló történetet később a Vörösmarty Színház dolgozta fel színpadon, majd filmen Ítélet és kegyelem címen. Mindkét adaptációt Szikora János rendezte, Gáspár Sándor és Imre Krisztián főszereplésével.

Gombor Lili

Az Ítélet és kegyelem című valós eseményeket dolgoz fel

Fotó: Ítélet és kegyelem című film

A valós eseményeket feldolgozó történet szerint 1849 nyarán még javában folynak a harcok a magyar szabadságért az ország keleti felében, míg a nyugati felét már megszállták az osztrákok. Haynau Győr mellett, Nagyigmándon, az elmenekült református lelkész parókiáján rendezi be főhadiszállását. A katonai ellenállókra halál, a lakosságra behódolás vár. Haynaunak semmi sem szent, elsőként a papokra csap le. Haynau emberei elhurcolják Szikszai János (Gáspár Sándor) református lelkészt és Manszbarth Antal (Imre Krisztián) katolikus plébánost, és vallatásnak vetik őket alá. Egyikőjük sincs tudatában a rájuk leselkedő veszélynek, egyetlen "bűnük", hogy a szabadságharc alatt igazi hazafiként viselkedtek, s erre buzdították híveiket is.

 

Valós események alapján

Csákberényben és Nagyigmándon minden év július 12-én megemlékeznek Manszbarth Antal római katolikus plébánosról és Szikszai János református lelkészről, akiket ezen a napon végeztek ki 1849-ben. Az Ítélet és kegyelem című film az ő történetüket dolgozza fel,  emlékezetük ma is része a helyi kultúrának.  A filmet a valós események helyszínein forgatták Csákberényben, ahol a filmben látható falu közösségét valóban ma is a faluban élő ötven helyi lakos alakította. 

A forgatókönyvet Pataki Éva és Szikora János rendező írta közösen. Az operatőri feladatokat ifj. Jancsó Miklós, azaz Nyika végezte el. A filmben a Vörösmarty Színház társulata mellett közreműködtek a Szabad Színház művészei, az Alba Regia Táncegyüttes, és a Fehérvári Huszárok Egyesületének tagjai is.

A film televíziós bemutatója 2021. október 6-án volt a Duna Televízióban. Idén október 6-án, vasárnap 22:30-kor, az Aradi vértanúk emléknapján újra látható lesz az alkotás a Duna Televízión. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában