Ciklusindító sajtótájékoztató

16 órája

Új ciklus: megvan, mikor ül össze az új testület Székesfehérváron

Péntekre hívta össze a város új képviselőtestületének alakuló közgyűlését Cser-Palkovics András – ezt az újraválasztott székesfehérvári polgármester jelentette be kedden kora délután. Mindemellett bemutatta alpolgármester-jelöltjeit és javaslatokat fogalmazott meg a közgyűlés munkáját segítő bizottságok számáról és a tanácsnoki portfóliókról is.

Kecskés Zoltán

Négy alpolgármester-jelöltet is bejelentett Székesfehérvár polgármestere.

Fotó: Nagy Norbert

Cser-Palkovics András mindenekelőtt megköszönte azt a bizalmat a választópolgároknak, amellyel folytatni tudják a 2010-ben megkezdett munkát, majd kijelentette: a legfontosabb cél az, hogy a város vezetéséhez, üzemeltetéséhez szükséges szervezeti rendszer minél előbb megkezdhesse a munkát, hogy az átmenet a lehető legrövidebb időre zsugorodjon, biztosítva ezzel a városnak a stabil, biztonságos és nyugodt működtetését és fejlesztését. Szeretné, ha a bizottságokat, illetve a tanácsnokok személyét érintő döntések is megszületnének az alakuló ülésen.

Ezt követően sor került az alpolgármester-jelöltek bemutatására, ami egyet kivéve nem tartogatott meglepetéseket – mint mondta – , e téren is a stabilitás híve. Az eddig jól ismert nevek mellett –  Róth Péter, Mészáros Attila, Lehrner Zsolt –, egy régi-új ismert arc is feltűnt:

– Az alpolgármesterek körét szeretném egy, szolgálatát társadalmi megbízatásban végző városvezetővel bővíteni: Horváth Miklós Csaba, aki ugyan leköszönt dél-Öreghegy és Kisfalud képviselői posztjáról, de felkértem őt, hogy még néhány évig kamatoztassa óriási városatyai tapasztalatát – fogalmazott a polgármester.

Cser_Palkovics_András_ciklusindító sajtótájékoztató
Péntekre hívta össze Székesfehérvár  új képviselőtestületének alakuló közgyűlését Cser-Palkovics András polgármester.
Fotó: Nagy Norbert

Fontos, a helyi demokráciát erősítő,  a város demokratikus hagyományainak megfelelő javaslatként pedig kijelentette. Arra tesz indítványt a közgyűlésnek, hogy a most kezdődő ciklusban ne három, hanem már két taggal is alakítható legyen az új testületben frakció, ehhez pedig SZMSZ módosításra van szükség, így kéri azt képviselőtársaitól, hogy ezt támogassák. Rámutatott, erre azért van szükség, hogy azoknak is adjanak lehetőséget, akiknek politikai szervezetként (ellenzéki pártok) nincs meg a három képviselőjük a jelenlegi szabályok szerinti frakcióalakításhoz. Ennek hiányában csak egy, azaz egy frakció jöhetne létre a most alapuló új közgyűlésben. Úgy érzi, ez a módosítás a demokráciát szolgálná.

– Habár nagyon nagy bizalmat kaptunk június 9-én, de nem minden fehérvári polgár gondolta úgy. Nekik is joguk van úgy érezni, hogy akikben ők bíztak, ők is megkapnak minden jogot, hogy ők is tudják kötelességeiket teljesíteni. Bízom abban, hogy ezzel az ország egészének is tudunk a politikai kultúra fontosságáról pozitív üzenetet küldeni.” – indokolta döntését Cser-Palkovics András.

A sajtótájékoztató zárásaként tájékoztatott arról, hogy az egyeztetéseket követően, továbbra is négy bizottság működik majd a képviselő-testület mellett, valamint szót ejtett arról a megállapodásról is, amely tanácsnoki portfóliókat érinti. Eszerint  az EU-s források és a környezetvédelmi tanácsnoki feladatok betöltésére a korábbi baloldali szervezeteket tömörítő Fehérvárért Közösen Egyesület, a vagyongazdálkodási, valamint a közműszolgáltatási tanácsnoki feladatok ellátására a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, a városfejlesztési tanácsnok tisztségére a VÁLASZ, a közlekedési tanácsnoki tisztségre pedig a Mi Hazánk tesz javaslatot, a további tanácsnoki helyeket pedig a Fidesz tölti be.

Végül reményét fejezte ki, hogy az elmúlt időszak előkészítő munkája után, egyfajta ünnepélyesség lesz jellemző a pénteki alakuló közgyűlésre, mint fogalmazott, ennek mégis csak a demokrácia, az önkormányzat és települések ünnepe is kell hogy legyen, hiszen a helyi demokráciának a megjelenítése ezen testületen keresztül történik meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában