Arany János

2017.10.03. 07:30

Toldi estéje, Mika muzsikájával a Királykúton

Sudár Annamária és Heinczinger Miklós 2008-ban dolgozta föl először a Toldi estéjét, amelyet az Arany-emlékév alkalmából Fehérváron is bemutattak.

Bokros Judit

Különleges irodalmi élményt szippanthattunk magunkba a Királykút Emlékház legutóbbi estjén. Bakonyi István irodalomtörténész vendégei ezúttal Sudár Annamária és Heinczinger Miklós (Mika) voltak, akik Arany János Toldi estéje című elbeszélő költeményét adták elő.

Az érdeklődés akkora volt, hogy minden szék megtelt, és még a falnál, az ajtóban is álltak emberek. A bő egyórás előadás láthatóan mindenkit lekötött, tizenéves fiatalok éppúgy figyeltek a 19. századi műre, mint az idősebb korosztály tagjai. Köszönhető volt ez a két kiváló előadó mély átélésének is.

Az esten a mű szerkesztett, rövidített változata hangzott el, zenei betétekkel. Utóbbiak a Misztrál együttesből ismert Mikának köszönhetők, akit 2008-ban kért föl Annamária a közös munkára.

Sudár Annamária, az elbeszélő költemény előadója
Fotós: Pesti Tamás

Erről így mesélt:

- A műben szerepel a Szent László ballada, amelyet Arany az 1850-es években épített be a szövegbe. Valamint egy másik vers is került bele Toldi kalandjáról, ám más versformában, mint az eredeti szöveg. Adódott az ötlet, hogy ezeket meg lehetne zenésíteni, s más dalok is elhangozhatnának. Mikának volt kedve a munkához, így 2008-ban állt össze a műsor első változata. Ez az évek során alakult, csiszolódott, a közönségtől kapott visszajelzések alapján is – tudtam meg Annamáriától.

Mika arra a kérdésre, hogyan állt össze az est zenéje, így válaszolt: „Megimádkoztam”. Ezen túl, természetesen, elolvasta a Szent László legendát, s a szöveghez úgymond fentről érkezett egy dallam. Egy moldvai népdal is került a műsorba, mert nagyon illik ahhoz a részhez, amikor az öreg Toldi igen szomorú amiatt, hogy már meg sem ismerik. Duda, doromb, furulya, tilinkó, gitár – Mika egyebek mellett ilyen hangszereken szólaltatja meg a dalokat, ám amikor hangszerkíséret nélkül énekel, az is csodálatos élményt nyújt. Hangjának zengése már önmagában figyelemre méltó, szinte lúdbőrözik az ember háta, miközben hallgatja.

Heinczinger Miklós (Mika) készítette a zenei betéteket
Fotós: Pesti Tamás

Annamária egy érdekességre is felhívta a figyelmet: Arany János zenével is foglalkozott. Ezért Mika a költő egy szerzeményét (a szöveg és a dallam is Aranyé) szintén elénekli, a Toldi mulatozását leíró résznél.

A műsort a közel 10 év alatt számos helyre meghívták már, és idén, az Arany-emlékév miatt még népszerűbb. A két előadó iskolákban is szívesen fellép a műsorral, ám ilyen igényből kevesebb érkezik. Annamáriának van egy önálló Arany-estje is, kisebb helyen inkább ezzel szerepel – mesélte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában