koncert

2017.11.22. 10:20

Fúvósokkal a zene szárnyán Abán

Aba Város Fúvószenekara hagyományos évzáró koncertjére invitálta a zenebarátokat a hétvégén a Kultúr Közösségi Házba. Vezényelt Kanczler István karnagy.

V. Varga József

Az abai fúvósokat Kanczler István karnagy dirigálta

Fotó: V. Varga József

Az abai fúvósok kétrészes műsorukban világkörüli utazásra hívták a nagyérdeműt, akik az est folyamán betekintést nyerhettek a különböző nemzetek virtusaiba, hagyományaiba és mindennapjaiba a zene közvetítésével.

A zene segítségével szavak nélkül is megértjük egymást, akkor is, ha nem beszéljük az adott nemzet nyelvét. Claude Debussy szerint: „A zene az egyetlen világnyelv, melyet bárki, bárhol megérthet.”

A fúvószenekar 1994-ben alakult a Sárvíz művészeti iskola zenetagozatán tanuló növendékekből, és megalakulását követően rövid időn belül meghatározó szereplőjévé vált a kisváros és környéke kulturális életének. A zenekar első, karácsonyi bemutatkozását az évek során megszámlálhatatlan sikeres, emlékezetes koncert követte.

Az abai fúvósokat Kanczler István karnagy dirigálta
Fotós: V. Varga József

Köszöntőjében Kossa Lajos polgármester a zenekar kapcsán két elkövetkezendő jeles alkalomra, meghívásra is kitért. Az első a Dél kapuja gyógyítóközpont koncepciójának ünnepélyes bemutatása lesz december 21-én a közösségi házban. Az adventi koszorú negyedik gyertyáját a zenekar képviselői gyújtják meg, s a jelenlévők muzsikájukban is gyönyörködhetnek majd. A második Aba és németországi testvértelepülései – Ebergötzen és Holzerode – jövő évi találkozójáról szól. A nyári ünnepségre a fúvószenekar is meghívást kapott.

A zenekarban az est folyamán három új tag mutatkozott be: Csapó Kinga, Tóth Márk és Tóth Patrik.

A világ körüli utazás arab földön kezdődött, majd Afrikából Európába érkeztünk, az itáliai dallamokat német, lengyel, orosz népzene követte, hogy aztán ellátogassunk Kolozsvárra és Göröghonba is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában